• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veliki planovi za RTB Bor

Rudarsko-topioničarski basen "Bor" će do kraja godine dobiti 23 miliona evra iz kredita za izgradnju nove topionice bakra koja će omogućiti da postane jedan od najvećih proizvođača bakra u istočnoj Evropi.

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić rekao je da je to prvi deo iz kredita od 135 miliona evra koji je odobrila kanadska banka da bi se izgradila ekonomski i ekološki isplative topionica bakra.

"Već naredne godine, za izgradnju topionice, i fabrike sumporne kiseline, biće operativno dodatnih 100 miliona evra, dok će ostatak novca biti iskorišćen u 2012. godini", rekao je Dinkić.

Izgradnja nove topionice i nove fabrike sumpornih kiselina posebno je važna zato što će podići efikasnost proizvodnje i “RTB će postati jedan od najvećih proizvođača bakra u istočnoj Evropi”, ocenio je Dinkić.

Prema njegovim rečima, konačno će biti rešen i problem zagađenja životne sredine u tom gradu i emisija sumpor dioksida će biti smanjena 400 puta, a ugljendioksida 40 puta.

On je dodao da će se izgradnjom novih postrojenja, koncentracija sumpor-dioksida u vazduhu smanjiti 400 puta, dok će ugljen-dioksida u vazduhu biti manje za 40 puta.



Uporedo sa radovima na novim postrojenjima, istakao je, radiće se na uklanjanju ekoloških posledica stogodišnjeg rudarenja na tom prostoru, i to povoljnim kreditom Svetske banke.

Ministar ekonomije je dodao da će se visoka cena bakra od 9.000 dolara po toni, iskoristiti za rekonstrukciju i automatizaciju Flotacije bakra rudnika Veliki Krivelj, čime će se povećati proizvodnja sirovine za dobijanje bakra.

Dinkić je kazao i da se planira ulaganje 17 miliona evra za novu Flotaciju u RTB-u, što bi trabalo da se finasira sredstvima tog preduzeća.

Direktorka Svetske banke za jugoistočnu Evropu Džejn Ermitaž navela je da je ta finansijska institucija odobrila povoljan kredit od 43 miliona dolara za rekultivaciju degradiranog zemljišta (jalovišta) RTB-a Bor, izgradnju novog kolektora, razvoj malog biznisa i zapošljavanje.

Na jalovištu rudnika bakra Veliki Krivelj koncentrisane su naslage od oko 200 miliona tona, i pucanjem brane (kolektora) dogodilo bi se zagađenje reka, a žitka masa bi Dunavom došla sve do Crnog mora.

Direktorka Svetske banke je dodala da će od 43 miliona dolara, 10 miliona biti upotrebljeno za pospešivanje zapošljavanja u Boru i Majdanpeku kroz javne radove, i razne obuke i razvoj Inkubator centra.

Dinkić je sa predstavnicima kanadske ambasade i kompanije SNC Lavalin iz Kanade posetio RTB "Bor", gde je počela izgradnja nove topionice bakra.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image