• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Usklađivanje plata i penzija od januara"

Najniže penzije u Srbiji od 1. januara naredne godine biće uvećane za jedan odsto, dok će penzije poljoprivrednika porasti za osam odsto, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić.

On je, u intervjuu agenciji Beta, istakao da je to povećanje predviđeno pored tri redovna usklađivanja koja sve penzionere u Srbiji očekuju tokom 2011, u januru, aprilu i oktobru, a koliko će ono biti zavisiće od kretanja plata u javnom sektoru.

"Usklađivanje plata u javnom sektoru i penzija izvršiće se u istom iznosu. Koliko će to procenata biti, znaćemo do kraja godine kada budemo imali sve podatke o tome", rekao je Krkobabić.

Da bi se sve to i ostvarilo, potrebno je usvojiti Izmene zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, a potpredsednik vlade najavio je da će to biti učinjeno pre zasedanja Borda direktora Međunarodnog monetarnog fonda 22. decembra.

Krkobabić je najavio da će kretanja plata i penzija naredne godine zavisiti od brzine ekonomskog oporavka, rasta privrede i bruto nacionalnog proizvoda.

Ako ti rezultati ne budu pozitivni, država će razmotriti načine i interventne mere da pomogne građanima. "Ako dođe do tako nečega, razmišljaće se i o varijanti dodatne intervencije radi poboljšanja standarda najugroženijeg dela stanovnistva", kazao je Krkobabić.

On je istakao i mogućnost da lokalnim samoupravama naredne godine budu vraćena budžetska sredstva koja su im uskraćena zbog ekonomske krize, čime bi im se omogućilo da po uzoru na Beograd, Niš, Novi Sad i druge lokalne centre uvedu sistem dodatne socijalne pomoci kako bi se podigao standard najugroženijem stanovništvu.

Krkobabić je podsetio da dogovor o zakonu o penzijama s MMF-om podrazumeva da najmanje penzije ne budu niže od 27 odsto prosečne plate. Postignut je i dogovor o tome da povećanje potrebnih godina staža za odlazak žena u penziju bude odloženo do 2013. godine.

"Dodatna sredstva potrebna zbog odlaganja ove mere predviđena su budžetom, i neće se ništa poremetiti u njegovoj finansijskoj ravnoteži, što je dogovoreno i s MMF-om", kazao je Krkobaabić.

On je podsetio da se reforme penzijskog sistema sprovode svuda u Evropi, a stručnajci ocenjuju da je ova koja se sprovodi u Srbiji među najblažim i najmanje restriktivnim.

Podsetio je i na to da je penzionerima krajem 2008. obezbeđena vanredna povišica od 10 odsto i redovno usklađivanje od četiri odsto, ocenivši da je upravo to obezbedilo socijalni mir u Srbiji tokom prethodne dve godine.

"Da nije bilo toga, mi bismo imali stotine udara, ne zato što bi to neko organizovao, nego zato što bi to bilo objektivno. Mi smo tim merama napravili održivu socijalnu situaciju u ovim kriznim uslovima što je doprinelo da nemamo nikakva negativna gibanja i štrajkove kod ove polulacije", rekao je Krkobabić.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image