• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inflacija stigla na 9,6 odsto, šok u januaru

Guverner NBS Dejan Šoškić danas je izjavio da će inflacija nastaviti da raste i u prvim mesecima iduće godine i u najgorem slučaju će dostići 14 procenata.

"Inflacija će se i u prvoj polovini 2011. zadržati iznad gornje predviđene granice, ali očekujemo da se do kraja godine vrati u okvire ciljane stope od 4,5 odsto, sa odstupanjem plus minus 1,5 odsto", rekao je guverner na konferenciji za novinare.

"Nismo zadovoljni što je inflacija iznag gornje granice, ali stanje nije apokaliptično", ocenio je Šoškić.



Prema projekcijama centralne banke, inflacija će u martu iduće godine u najboljem slučaju iznositi 11 odsto, a u najgorem oko 14 odsto. Kretanje inflacije najviše će zavisiti od toga da li će biti povećane cene koje su pod kontrolom držve, zatim od kretanja cena nafte i poljoprivrednih proizvoda na svetskom tržistu, kao i efekata dosadašnjeg slabljenja dinara.

"NBS ne odustaje od cilja da se inflacija na kraju iduće godine vrati u predviđene okvire i koristiće sve raspoložive monetarne mere da ostvari taj cilj", naglasio je Šoškić.

On je naveo da na inflaciju u Srbiji najviše utiču cene poljoprivrednih proizvoda, zbog čega NBS u dogovoru sa Vladom pokušava da utvrdi mere koje će doprineti stabilizaciji tih cena.

U sprečavanju rasta inflacije, kako je naglasio Šoškić, veliki doprinos bi dale mere kojima bi se pospešivala konkurencija na tržištu i sprečavali monopoli i kartelski dogovori.

"Očekujemo da će se regulisane cene kretati u okviru cilja dogovorenog sa NBS", rekao je guverner.

Cene proizvoda i usluga iz lične potrošnje građana u novembru su porasle za 1,5 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku. Potrošačke cene u novembru 2010. u odnosu na isti mesec prošle godine povećane su za 9,6 procenata. U odnosu na decembar 2009. potrošačke cene su u novembru ove godine povećane za 9,9 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u novembru 2010. u odnosu na prethodni mesec, najveći rast cena od 2,5 odsto imali su stan, voda, električna energija, gas i druga goriva.

Hrana i bezalkoholna pića skuplji su za 2,2 odsto, odeća i obuća za 1,6 odsto, transport za 0,8 odsto, restorani i hoteli za 0,6, nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje za 0,4 procenta i komunikacije za 0,3 odsto, navedeno je u saopštenju.

Inflatorni udar očekuje se u prvom tromesečju naredne godine, ali to nije u suprotnosti sa režimom ciljane inflacije koji sprovodi Narodna banka Srbije (NBS), piše Blic.

Realan cilj je da stopa inflacije krajem naredne godine bude u projektovanom procentu od 4,5 odsto, a da do 2012. godine bude usklađena sa potrebom postizanja stabilnosti cena na srednjoročnom nivou, piše u memorandumu NBS posvećenom kretanju cena i inflaciji.

Jedna od glavnih mera u ostvarenju tog cilja jeste referentna kamatna stopa (koju država plaća pri prodaji svojih obveznica) i ona je odlukom Izvršnog odbora NBS juče povećana za jedan procentni poen, pa sada iznosi 11,5 odsto.

Inflacija je već prešla gornju granicu dozvoljenog odstupanja od cilja za ovu godinu (šest plus minus dva odsto) i njen rast će se preliti u narednu godinu i zato će inflatorna stopa biti veća u prvoj polovini 2011, ali će zatim početi da pada približavajući se planiranom procentu.

Opredeljenje Srbije je da u srednjem roku uspostavi granične vrednosti koje će odgovarati i kretati se ka nivou cena i dohotka Evropske unije. To praktično znači da bi inflatorna stopa posle 2012. godine, piše u dokumentima NBS, trebalo da bude u rasponu koji poznaje EU, a to je od dva do četiri odsto na godišnjem nivou.

Priv tome treba uzeti u obzir da ekonomska činjenica da i kurs predstavlja tradicionalno veoma bitan faktor formiranja cena u Srbiji. U nekim okolnostima, procenjuju ekonomisti, taj uticaj je moguć i do četvrtine ukupnog iznosa cene. Stav NBS je da centralna banka ne utiče na realan vrednosni odnos evra i dinara, već da samo čini potrebne korekcije da bi se izbegle jače oscilacije i nagli skokovi.

Tako, pošto je nacionalna valuta onoliko snažna koliko je jaka privreda zemlje, orijentacija je da je jedino realno i moguće postepeno smanjivanje stope inflacije.

Planirana i ukupna godišnja odstupanja su za narednu i 2012. godinu četiri plus-minus 1,5 odsto, ali je zato dozvoljeno i moguće veće odstupanje za svaki pojedinačni mesec.

Jedan od elemenata u dosezanju tog cilja, a to je raspon inflacije od dva do četiri odsto godišnje od 2013. godine pa nadalje, podrazumeva i tretiranje tzv. kontrolisanih cena, odnosno preciznije koštanje proizvoda i usluga na koje Vlada utiče direktno ili indirektno.

Zbog toga je potpisan memorandum između Vlade i NBS koji ima utvrđene „numeričke smernice rasta cena proizvoda i usluga“, kao što su PTT troškovi, lekovi, hleb, struja, energenti, komunalne usluge, transport, cigarete… Za predstojeću godinu taj raspon iznosi sedam procenata, plus-minus dva odsto.

Ako bude drugačije, jasno će se znati čija je odgovornost, šta je propustila Vlada, a šta NBS, piše Blic.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image