• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nacionalizacija "Valjevske pivare"

Vek ipo stara pivara ipak ne stavlja ključ u bravu, već prelazi u državne ruke, izjavio je danas Tanjugu stečajni upravnik te pivare Zoran Božić.

Naime, prema dogovoru, koji je pred Privrednim sudom u Valjevu postignut između poreske uprave Ministarstva finansija Srbije i dosadašnjih većinskih vlasnika, pivara će biti obavezna da plati državi sva višegodišnja dugovanja na ime poreza, akciza i kamata, koje su dostigle oko dve milijarde dinara.

Na taj način, kako je predočeno, država Srbija postaje stoprocentni vlasnik kapitala pivare, čija je procenjena vrednost manja od dugova koji su dospeli za plaćanje.

Ostavljena je samo mogućnost da se razlika od procenjene vrednosti kapitala pivare - do punog iznosa, a radi se o oko 500 miliona dinara, plati u narednih pet godina, sa grejs periodom od godinu dana. Hipoteka na imovinu, do izmirenja duga i dalje ostaje, kaže Božić.

Na ovaj način dosadašnji većinski vlasnici akcija "Valjevske pivare" - kompanija "Ekspres Gradina", zatim "Triglav-Kopaonik" i "Pireus banka", koji su kupili pivaru na aukcijskoj prodaji pre nekoliko godina, ostaju bez akcijskog kapitala, uključujući i male akcionare koji su u dosadašnjoj vrednosti kapitala učestvovali sa 20,50 odsto.

Planom nove reorganizacije predviđeno je da se broj zaposlenih u pivari sa sadašnjih 230 smanji na 200 radnika. Pivara, koja uspešno posluje, iako je u stečaju, kako je predočeno, ove godine će tržištu isporučiti 80.000 hektolitara piva.

Predstavnici poreske uprave Srbije nisu na suđenju prihvatili predlog dosadašnjih većinskih vlasnika kapitala u "Valjevskoj pivari", da se država odrekne svih dugova i potraživanja i da samo pivara iz dobiti plati 200 miliona dinara, a da se vlasništvo u vrednosti državnog kapitala u pivari poveća sa sadašnjih 2,39 na više od 74 odsto.

Sve to, kako je objašnjeno, na račun smanjenja učešća dosadašnjih vlasnika kapitala, u kome je kompanija "Ekspres Gradina" imala 57,2, "Triglav-Kopaonik" 15,07, mali akcionari 20,50, a "Pireus banka" 5,02 odsto kapitala.

Očekuje se da će na ovaj način "Valjevska pivara" nastaviti da uspešno posluje i da će i dalje biti jedan od oslonaca razvoja privrede toga kraja.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image