• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budžet kasni, niko kriv

Zakon o tome kako će se trošiti pare poreskih obveznika u 2011. tek na sednici Vlade u četvrtak, dan posle zakonskog roka za izglasavanje u Skupštini. Tako je dogovoreno sa MMF, kaže ministarka finansija.

Ministarka finansija Diana Dragutinović najavila je danas da će na redovnoj sednici Vlade Srbije u četvrtak, 16. decembra, biti razmatran predlog budžeta za 2011. godinu i dodala da će budžet imati deficit od 4,1 odsto BDP-a i biti usklađen sa Zakonom o fiskalnoj odgovornosti.

Dragutinović je novinarima rekla da je u kontaktu sa MMF-om dogovoreno da Vlada Srbije o budžetu ne raspravlja na vanrednoj već na redovnoj sednici u četvrtak.



Ministarka kaže da su najznačajnije odlike budžeta za 2011. godinu rast plata i penzija od dva odsto, jer se ne sme ugroziti fiskalno pravilo deficita.

"Ne sme biti ugrožena dogovorena putanja smanjenja izdataka na plate i penzije koja iznosi između osam i deset odsto BDP-a u periodu do 2015. godine", ukazala je ministarka finansija.

Ona je, na radnom ručku u hotelu Hajat, koji je organizovala Američka privredna komora, kazala da “kao i svake godine, već očekuje nezadovoljstva nekih ministarstava planom raspodele sredstava iz budžeta za 2011. godinu”.

Ministarka je dodala da 22. decembra očekuje da će Bord direktora MMF-a doneti pozitivnu odluku o šetoj reviziji tekućeg Stend baj aranžmana koji se završava u aprilu 2011. godine.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će biti sklopljen novi aranžman sa MMF-om po isteku ovog, ministarka je rekla da je ona lično za "aranžman iz predostrožnosti" objašnjavajući da bi to značilo nastavak saradnje sa fondom ali bez obaveze da se uzimaju novi zajmovi ``jer Srbija ima dovoljno velike devizne rezerve``.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je danas da "kreiranje" budžeta zavisi od Ministarstva finansija, dodajući da to ministarstvo treba da ga predloži vladi, a nakon što ga vlada usvoji, prosledi skupštini.

"Prema dogovoru sa MMF-om, mi smo ključne parametre budžeta odredili. Sada je pitanje same strukture. Trebalo bi, prema dogovoru sa MMF, taj budžet usvojiti do četvrtka", kazao je Dinkić, dodajući da je sada na potezu Ministarstvo finansija.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image