• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Država ulaže 450 miliona evra u građevinu

Država će iduće godine u građevinski sektor investirati više od 450 miliona evra, što će omogućiti veće zapošljavanje, kao i značajan oporavak i razvoj domaćeg građevinarstva, kaže ministar životne sredine Oliver Dulić.

Od toga je, na osnovu posebnog zakona, već obezbeđeno oko 180 miliona evra za pomoć građevinskoj industriji, kako bi bili završeni započeti i pokrenuti novi radovi širom zemlje, rekao je Dulić prilikom potpisivanja ugovora o finansiranju kapitalnih projekata u pokrajini, vrednih ukupno 60 miliona evra.

Ministar je naglasio da će već sledećeg dana moći da počne ostvarivanje svih 110 projekata na gradilištima širom Vojvodine, predviđenih ovim programom, napominjući da će, zahvaljujući ovoj pomoći u pokrajini biti uposleno od 30.000 do 40.000 ljudi.

Istakavši da je teška ekonomska kriza najviše pogodila građevinski sektor, zbog čega je u prvih devet meseci ove godine u Srbiji više od 30.000 građevinskih radnika izgubilo posao, Dulić je napomenuo da su zbog toga donete mere kojima je omogućena aktivna uloga države u građevinskim investicijama, kao skraćenje postupaka javnih nabavki u toj oblasti.

Od 18 milijardi dinara, namenjenih od države domaćoj građevinskoj operativi za ovu i iduću godinu, šest će biti uloženo u Vojvodini, četiri u Beogradu a ostatak u drugim mestima Srbije, precizirao je ministar Dulić napominjući da će ova pomoć biti značajna i za privredne grane koje prate građevinarstvo.

Zahvaljujući ovom državnom programu, u Vojvodini će biti izgrađeno, dovršeno ili obnovljeno oko 50 objekata u obrazovanju, 15 u zdravstvu, kao i mnogobrojni objekti namenjeni sportu kulturi i drugim delatnostima, u svim vojvođanskim opštinama.

Ministar je objasnio da će, uz ovih 180 miliona evra za finansiranje oko 200 građevinskih projekata širom Srbije, još skoro 300 miliona evra dogodine biti uloženo u finansiranje masovne stanogradnje kao i u izgradnju socijalnih stanova i drugih objekata.

To će obezbediti poslove za svih 120.000 radnika koji danas rade u građevinskoj operativi, kao i otvaranje novih radnih mesta u toj i srodnim granama, što će doprineti da građevinarstvo, uz poljoprivredu, bude nosilac privrednog razvoja Srbije, istakao je Dulić.

Predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, istakao je da će ova podrška države imati ogroman značaj za pokrajinu i napomenuo da je u poslednje četiri godine u Vojvodini "pokrenut investicioni talas kakvog nije bilo prethodnih nekoliko decenija``.

Izgrađeno je i obnovljeno više od 2.000 deonica puteva u pokrajini, više od 100 kilometara odbrambenih nasipa na vodotokovima, oko 150 vodovodnih i više od 120 kanalizacionih mreža, pet mostova i mnogo novih objekata zdravstvenih, pretškolskih i obrazovnih ustanova, rekao je Pajtić napominjući da svako naseljeno mesto u pokrajini praktično ima neko gradilište.

Potpisani sporazum omogućiće da bude zadržan nivo intenziteta kapitalnih radova u Vojvodini ali i omogućiti rad na novim industrijskim zonama, što je preduslov za dovođenje novih investitora i poboljšanje ukupnog kvaliteta življenja, naglasio je predsednik pokrajinske vlade.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image