• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBS brani evro, Nova godina ga obara

NBS kupila je na tržištu 30 miliona evra da bi ublažila rast dinara, koji će sutra biti ispod 106 za evro. Novogodišnja groznica i novac od gasterbajtera ponovo "jačaju" dinar.

Dinar će sutra nastaviti, tradicionalno prednovogodišnje, osetno jačanje prema evru. Peti dan za redom, i to za 0,6 odsto ili 61 paru, tako da će zvanični srednji kurs iznositi 105,4837 dinara za evro, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Centralna banka je danas kupila 30 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu, kako bi ublažila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa dinara. Zbog groznice predstojećih praznika i vađenja deviza iz slamarica, kao i pojačanog pristizanja većih količina tvrde valute od gasterbajtera, evra je na tržištu mnogo više nego obično. To je uslovilo jačanje dinara, koji je pre samo nekoliko dana bio na koti višoj od 107,3.

Za proteklih pet dana, evro je nominalno oslabio za 1,9 dinara. NBS je juče, drugi put ove godine, kupila 10 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu. Prethodno je 9. avgusta kupljena ista suma.

Od početka godine NBS je prodala 2,439 milijardi evra i kupila 50 miliona evra, uključujući i današnju intervenciju, kako bi ublažila prevelike dnevne oscilacije kursa dinara.

Dinar je ove godine bio najjači 4. januara, kada je zvanični srednji kurs evra bio 95,9679 dinara, a najslabiji 4. novembra, kada je evro vredeo 107,5216 dinara.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image