• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Revizori našli greške u trošenju budžeta

Kod većine budžetskih korisnika kod kojih je obavljena revizija utvrđene su određene nepravilnosti, navodi se, između ostalog, u izveštaju Revizorske komisije na 1.200 strana. Ministar Oliver Dulić nije u sukobu interesa.

Nepravilnosti su naročito u pogledu evidencije o stanju imovine i finansijskih sredstava, vođene u računovodstvenim knjigama, rekao je danas državni revizor Radoslav Sretenović.

On je ocenio da ti podaci nisu zabrinjavajući, ali nije precizirao kod kog su ministarstva ili nekog drugog od revidiranih subjekata utvrđene nepravilnosti. Takođe, istakao je i da je to detaljno navedeno u izveštaju koji je pisan na više od 1.200 strana.

Sretenović je, na konferenciji za novinare, naveo da će revidiranim subjektima biti ostavljen rok od 45 dana da otklone sve nepravilnosti i da o tome obaveste Državnu revizorsku instituciju (DRI).



On je ocenio da su napravljeni izveštaji kvalitetniji nego prošlogodišnji i najavio da će, pored datih preporuka i rokova za otklanjanje nepravilnosti, DRI preduzeti mere protiv svih odgovornih lica u revidiranim subjektima.

Revizijom finansijskih izveštaja ministarstava obuhvaćeno je 625,08 milijardi dinara budžetskih rashoda, odnosno 70,13 odsto ukupnih budžetskih izdataka u 2009. godini.

Prema njegovim rečima, u postupku revizije utvrđeno je pre svega da glavna knjiga državnog trezora ne vodi sveobuhvatnu evidenciju o finansijskim transakcijama koje uključuju stanje i promene na imovini, potraživanjima, obavezama, izvorima finansiranja, rashodima i prihodima kako je to predviđeno važećim propisima.

Sretenović je naveo da većina revidiranih korisnika nije izvršila popis i usklađivanje stanja imovine u knjigama sa stvarnim stanjem precizirajući da je reč o imovini vrednoj 29,9 milijardi dinara.

Takođe, većina revidiranih korisnika nije izvršila popis finansijske imovine u vrednosti od 3,3 milijarde dinara.

Prema njegovim rečima, nisu iskazani ni podaci o stanju finansijske imovine, a reč je uglavnom o potraživanjima i datim avansima.

Knjigovodstveno nisu pouzdani ni podaci o stanju dugoročnih kredita, vlasničkih udela republike u kapitalu preduzeća, pozajmica datih iz budžetske rezerve ranijih godina, pozajmica iz sredstava privatizacije i ostalih kratkoročnih potraživanja, rekao je on.

Sretenović je naveo da je utvrđena i prenamena budžetskih sredstava koja nije u skladu sa Kontnim planom za budžetski sistem, pa su tako sa stavke - dotacije verskim zajednicama izvršavani izdaci za kapitalne subvencije za vodoprivredu u iznosu od 1,6 milijardi dinara.

On je rekao da je utvrđeno i da korisnici budžetskih sredstava nisu poštovali Zakon o javnim nabavkama i dodao da je reč o iznosu od 303 miliona dinara.

Uz izveštaj o završnom računu budžeta za 2009. godinu, koji je predat Narodnoj Skupštini Srbije 16. decembra, biće predati i finansijski izveštaji o trošenju novca iz budžeta za sedam ministarstva - finansija, prosvete, rada i socijalne politike, poljoprivrede, omladine i sporta, infrastrukture i nauke i tehnološkog razvoja.

Dulić nije u sukobu interesa

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković rekla je da ministar Oliver Dulić nije u sukobu interesa.

"Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić nije u sukobu interesa i Agencija za borbu protiv korupcije ne raspolaže nijednim dokazom koji bi na to ukazivao", izjavila je direktorka Agencije Zorana Marković.

Prema njenim rečima, Agencija nije pokrenula postupak protiv ministra, jer nema informacije da se on nalazi na funkcijama koje bi bile u sukobu.

"Nemamo postupak za povredu Zakona o Agenciji, ali imamo saradnju sa ministrom Dulićem u pogledu svih pitanja koja proističu iz tog zakona", rekla je Markovićeva i dodala da je jedino bio sporan način na koji je ministar dao vlasnički udeo u privatnoj firmi čiji je on vlasnik.

Prema njenim rečima, to su bili nesporazumi koji su razjašnjeni i koje je Agencija evidentirala u skladu sa Dulićevim izjašnjenjem.

U dopisu koji je Agencija dostavila agenciji Tanjug navedeno je da je "uvidom u evidenciju utvrđeno da Agencija nije pokrenula postupak protiv ministra Dulića u vezi sa vlasništvom u privrednom društvu DG komp. računari Subotica, jer je funkcioner preneo upravljačka prava, o čemu je obavestio Agenciju".

Veb sajt Pištaljka optužio je ministra Dulića da je u sukobu interesa zbog poslovanja firme DG komp. računari iz Subotice, čiji je on vlasnik.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image