• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deficit sledeće godine 120 milijardi dinara

Vlada Srbije usvojila je danas Predlog republičkog budžeta za 2011. godinu po kojem će deficit biti oko 120 milijardi dinara.

Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović rekla je na konferenciji za novinare, nakon sednice vlade, da su predlogom budžeta predviđeni prihodi od 724 milijarde dinara, što je za 64 milijarde više nego u ovoj godini.

Predviđeni su rashodi od 845 milijardi dinara, što je za 65 milijardi više nego ove godine.

Dragutinovićeva je rekla da su osnovne odlike novog budžeta povećanje penzija i plata u javnom sektoru, povećanje sredstava za lokalnu samoupravu za 25 odsto, na 32 milijarde dinara, zadržavanje subvencija privredi i fiskalnih podsticaja na nivou iz 2010, kao i smanjenje subvencija za potrošačke kredite.

Makroekonomske pretpostavke na kojima je zasnovan budžet, istakla je Dragutinovićeva, jesu da će Srbija u 2011. godini imati rast bruto domaćeg proizvoda od tri odsto i da će inflacija biti u okviru od tri do šest procenata, kako je procenila Narodna banka Srbije.

"Koordinacija monetarne i fiskalne politike uz stabilnost dinara dovešće do smanjenja inflacije u 2011. godini", ocenila je ministarka finansija.

Izuzetak kod subvencija privredi, kazala je Diana Dragutinović, biće povećanje izdvajanja za železnicu i rudnik Resavica, a fiskalni podsticaji biće povećani kod osnivanja zajedničkih preduzeća i investicija u kompaniju Fijat automobili Srbija.

Ministarka finansija je kazala da će konsolidovani budžet Srbije, koji obuhvata i budžete lokalnih samouprava, imati prihod od 1.320 milijardi dinara i rashode od 1.460 milijardi.

To znači, dodala je Dragutinovićeva, da će deficit konsolidovanog budžeta biti 140 milijardi dinara, odnosno 4,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), kao što je dogovoreno s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Podsticaji za investicije premešteni su iz Ministarstva ekonomije u Ministarstvo finansija i novac će biti isplaćivan tek nakon ulaska ulaganja u Srbiju, istakla je srpska ministarka finansija i dodala da je za te namene izdvojeno 9,6 milijardi dinara u budžetu.

Kako je navela, kapitalni rashodi iz budžeta planirani su na 32 milijarde dinara, a prioritet će imati manji broj velikih infrastrukturnih projekata.

Dragutinovićeva je dodala da je Srbiji na raspolaganju i više od milijardu evra kredita za izgradnju Koridora 10.

Značajno veće budžete u 2011. godini imaće Agencija za borbu protiv korupcije, Uprava za javne nabavke, Ustavni sud, zaštitnik građana, poverenik za informacije od javnog značaja, Srpska akademija nauka i umetnosti, a Državna revizorska institucija će imati četiri puta veći budžet nego u 2010, kazala je Dragutinovićeva.



Ona je navela da će se deficit budžeta, koji će biti za jednu milijardi dinara veći nego u ovoj godini, finansirati prodajom državnih zapisa i komercijalnim kreditima.

Ministarka je navela da će deo sadašnjih kredita biti zamenjen povoljnim kreditom Svetske banke od 400 do 500 miliona dolara, a vlada će imati na raspolaganju i 100 miliona evra kredita Evropske komisije, 50 miliona evra donacije Evropske komisije i prihode od privatizacije.

Država trenutno ima na svom računu 350 miliona evra, kazala je Dragutinovićeva. Ona je dodala da je planirano da tekući platni deficit u 2011. bude osam odsto BDP-a i da Srbija neće imati problema da ga finansira.

Dragutinovićeva je navela i da Predlog zakona o budžetu Srbije za 2011. godinu ima 1.500 stranica, dodajući da izrada budžeta nije bila laka za ministarstvo finansija, jer je moralo da se bori sa svim ostalim ministarstvima.

"Iskreno bih volela da ovaj budžet važi za čitavu 2011. godinu i da nema rebalansa, ne zato što je rebalans loš, već zato što bih u ovom momentu želela da znam kako će izgledati cela sledeća godina", kazala je ministarka finansija.

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila i izmene Zakona o budžetskom sistemu kako bi promenila način obračuna povišica plata budžetskih korisnika i penzija u idućoj godini.

U januaru će, kako je predloženo, decembarske plate i penzije biti uvećane za dva odsto, s tim što će najniže penzije biti dodatno uvećane. Povišica u aprilu biće u iznosu šestomesečne inflacije, a u oktobru će plate i penzije biti uvećane za tromesečnu inflaciju plus polovinu rasta BDP.

Prema ranijim izmenama Zakona o budžetskom sistemu, kojim su utvrđena fiskalna pravila koja ograničavaju budžetski deficit i javni dug, trebalo je da plate i penzije u januaru iduće godine budu uvećane za rast inflacije u drugoj polovini 2010, što bi iznosilo oko šest odsto.

Na povišicu plata i penzija u aprilu, kako su predviđala danas izmenjena pravila, pored inflacije uticao bi i rast BDP-a.

Dragutinovićeva je rekla da je Zakon o budžetskom sistemu morao da bude usklađen sa mogućnostima države, odnosno da za planiranu povišicu nije bilo dovoljno novca.

Na pitanje novinara zbog čega se odustalo od formula prethodno dogovorenih sa MMF-om, ona je odgovorila da nije bilo dovoljno prostora za dogovoreno povećanje, jer bi se plate i penzije morale usklađivati sa stopom inflacije koja je bila najveća u prethodnih nekoliko godina.

Dragutinovićeva je navela da bi jedan odsto rasta inflacije podrazumevalo potrebu za 7-8 milijardi dinara sredstava više.

Ona je rekla da bi u uslovima "tromog privrednog rasta" ta posebna fiskalna pravila mogla da ugroze osnovna fiskalna pravila - da javni dug ne sme da pređe 45 odsto BDP i da deficit budžeta treba da se smanji na jedan odsto BDP do 2015. godine.



(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image