• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šabić: Dragutinovićku ponele brojke

Izjava ministarke finansija da su pojedine nezavisne institucije dobile "veoma značajno povećanje budžeta" je netačna i "vrlo nekorektna", smatra poverenik za zaštitu javnih informacija.

Nezavisne državne institucije nisu dobile ni "značajno" ni "višestruko" veće budžete za 2011. godinu, kažu i poverenik za javne informacije i zaštitnik prava građana.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić danas je okarakterisao kao "vrlo nekorektan" način na koji je ministar finansija Diana Dragutinović predstavila pozicije grupe nezavisnih državnih institucija, prilikom prezentiranja Predloga budžeta za sledeću godinu.

Takav postupak Diane Dragutinović nije u interesu objektivnog informisanja javnosti, ni u interesu korektnog odnosa ministarstva i vlade prema nezavisnim telima, ocenio je Šabić.

U njegovoj pisanoj izjavi se navodi da je Diana Dragutinović Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti izdvojila u grupu nezavisnih institucija, uz Državnu revizorsku instituciju, Upravu za javne nabavke, Poverenika za informacije, Zaštitnika građana, Agenciju za borbu protiv korupcije, Ustavni sud, Srpsku akademiju nauka i umetnosti, Komisiju za zaštitu prava i Poverenika za ravnopravnost, koje su dobile "veoma značajno povećanje budžeta".

Procenat povećanja budžeta poverenika je znatno manji od procenta povećanja budžeta uopšte, manji od prosečnog povećanja budžetskih korisnika, manji od planiranog procenta inflacije i čak i među nezavisnim institucijama verovatno najmanji, konstantovao je Šabić.

On je izjavio da ne reaguje toliko zbog institucije koju predstavlja, već zbog drugih nezavisnih institucija, kao što su Zaštitnik građana ili Agencija za borbu protiv korupcije, jer su u nekim medijima njihove budžetske pozicije predstavljene kao enormno, čak višestruko uvećane, što ne odgovara istini.

Na taj način je Diana Dragutinović doprinela stvaranju pogrešne slike u javnosti o ukupnoj poziciji nezavisnih i nadzornih tela, ocenio je Šabić.

I zaštitnik prava građana Saša Janković, demantovao je danas navode ministarke ali i pojedinih medija da je službi ombudsmana Vlada višestruko povećala budžet za narednu godinu.

"Predlog budžeta Zaštitnika građana za 2011. godinu nije veći , kako su neki mediji preneli četiri puta, već je 17 odsto viši od prošlogodišnjeg", navodi se u Jankovićevom saopštenju.

Precizira se da je budžet zaštitnika građana za 2010. godinu bio 125.678.000 dinara, a iduće će, ukoliko parlament prihvati Vladin predlog, biti 146.328.000 dinara.

Kao razlozi za povećanje bužeta navedeno je to da što je služba zaštitnika građana posle tri godine konačno dobila više saradnika i odgovarajuće prostorije.

Dodaje se da će deo sredstava iz budežta za narednu godinu biti iskorišćen i za postavljanje lifta u prostorije ombudsmana, kako bi ova služba bila dostupna osobama sa invaliditetom.

Nešto veći biće i troškovi za putovanja, u koja spadaju i provere pritužbi na terenu.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image