• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uručene nagrade Dr Zoran Đinđić za 2010.

Na svečanosti u Vladi Vojvodine u Novom Sadu večeras su uručene nagrade "Dr Zoran Đinđić".

Nagrada za mladog naučnika i istraživača sa teritorije Vojvodine pripala je studentu Medicinskog fakulteta u Novom Sadu Mihalju Poši.

Supruga pokojnog premijera Ružica Đinđić uručila je Poši nagradu za izuzetne rezultate u oblasti nauke i istraživačkog rada.

Godišnja nagrada za najbolji diplomski rad, završni rad na diplomskim akademskim studijama - master ili magistarski rad iz oblasti filozofskih i socioloških nauka za 2010. godinu dobila je Nora Hicko sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, za diplomski rad iz oblasti filozofije.

Nagrada najboljem studentu Univerziteta u Novom Sadu u školskoj 2009/2010. godini pripala je diplomiranom inženjeru biohemijskog inženjerstva Damjanu Vučuroviću sa Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu.

Pored predsednice Fonda "Dr Zoran Đinđić" Ružice Đinđić, nagrade su dobitnicima uručili i predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić.

Predsednik Tadić je na dodeli rekao da za 10 godina Srbija mora biti zemlja nauke, znanja, okrenuta učenju.

Prema njegovim rečima, moramo ljude naučiti da uče, da budu spremni da menjaju nešto u životu, da dopunjuju svoje znanje i svoje veštine, baš kao što je Zoran Đinđić to činio kroz čitav svoj vek.

"Moramo da preokrenemo stvari. U tome je bila suštinska Zoranova ideja. Preokretanje stvari potiče od samih ljudi, pojedinaca i zbog toga su oni u svim bitnim događajima u istoriji nezaobilazni", naglasio je Tadić.

Na vama je, rekao je Tadić obraćajući se mladim istraživačima i studentima, da pokrenete stvari, ali i na nama koji obavljamo najviše i najodgovornije dužnosti u državi i društvu.

On je naglasio da se Srbija vraća i ponovo stupa na ona mesta u međunarodnoj nauci i istraživanju koja joj pripadaju, bez ikakve pretenzije da na tim mestima bude vodeća sila.

"Srbija mora da zauzme svoje mesto koje je primereno njenom ekonomskom razvoju, broju stanovnika, veličini, geostrategijskoj ulozi. Tako ja vidim Srbiju za 10 godina", izjavio je Tadić.

Tadić je objasnio da za 10 godina vidi Srbiju koja će reći da je okrenuta znanju, obrazovanju, jer nemamo nafte i gasa dovoljno da bismo mogli da se sudarimo sa velikim silama u oblasti energetike.

Predsednik Izvršenog veća Vojvodine Bojan Pajtić smatra da je u Srbiji sve više univerziteta, ali sve je manje uspešnih sutudenata i istraživača, zbog čega je važno stimulisati najbolje.

"Danas smo ovde da nagradimo znanje, rad i optimizam, tri stvari koje je najviše cenio Zoran Đinđić", naglasio je Pajtić.

On je zamolio laureate da budu optimisti, jer ništa nije otrovnije od pesimizma.



(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image