• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rešenje za radnike Zastave na pomolu?

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, saopštilo je da je zbog smanjenog budžeta za subvencije u 2011. zaposlenima u Zastava automobili predložilo protokol o konačnom rešenju njihovog statusa.

U tom protokolu koji je dostavljen medijima, navodi se da će od preostalih 1.566 radnika, nakon testiranja u kompaniju Fijat automobili Srbija preći još 53 radnika fabrike Zastava automobili, a 60 zaposlenih ostati u Zastava automobilima.

Za 828 zaposlenih koji će postati tehnološki višak, predloženo je da im se u januaru 2011. godine isplati jednokratni iznos otpremnine od po 300 evra po godini staža.

Ovi radnici stiču i pravo na posebnu naknadu koja će po raznim osnovama iznositi prosečno oko 20 hiljada mesečno u periodu od 18 meseci.

Za njih će biti organizovane i dobrovoljna obuka koja počinje marta 2011. godine, a radnici koji je ne budu pohađali, nemaju pravo na naknadu po osnovu obuke u iznosu od 7.000 dinara.

Protokolom su predviđeni i podsticaji za preduzeća iz Kragujevca - Fijatove "komponentaše", koji zaposle bivše Zastavine radnike.

Programom rešavanja viška zaposlenih su obuhvaćena i 243 lica kojima radni odnos prestaje uzimanjem otpremnine u januaru 2011. godine.

Jedan od uslova za penziju, dve ili pet godina do penzije ispunjava 181 radnik do kraja 2010. godine čime ostvaruju pravo na posebnu novčanu naknadu u trajanju do pet godina.

U toku 2011. godine 101 radnik ispunjava uslov za ostvarivanje prava na posebnu novčanu naknadu u trajanju do pet godina i njima će se status rešavati kroz jednokratnu isplatu iznosa u visini bruto zarade do sticanja pet godina do penzije, u januaru 2011. godine.

Nakon sticanja potrebnog uslova, oni će ostvarivati pravo na opciju pet godina do penzije, s tim što će sami uplaćivati doprinose za socijalno osiguranje.

U sindikatu Zastava automobili agenciji Beta su kazali da su upoznati sa ovim protokolom i da su sva rešenja prihvatljiva osim dela koji se odnosi na status 828 radnika koji će biti proglašeni tehnološkim viškom. Sindikat će za njih do ponedeljka ponuditi svoj predlog rešenja.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image