• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinkić:Privredni rast do četiri odsto u 2011.

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić u 2011. očekuje privredni rast do četiri odsto, povećanje izvoza, intenzivniji skok stranih investicija, pad nezaposlenosti, blago povećanje plata i nastavak odobravanja subvencionisanih kredita privredi i građanima.

Saopštavajući svoja očekivanja za 2011. godinu, Dinkić je izrazio uverenje da privreda Srbije u tom periodu može da ostvari navedenu stopu rasta, podsetivši da su, na primer, Bugarska, Rumunija i Hrvatska još u recesiji, i to dve godine uzastopno, dok je naša zemlja uspela da poveća stopu bruto domaćeg proizvoda na blizu dva odsto u 2010.

"Ja lično naravno ne mogu da budem zadovoljan kao ministar ekonomije sve dok rast ne bude 4,5 procenata", naglasio je Dinkić i naveo da je optimizam počeo da mu se vraća u drugoj polovini ove godine kada je zaista puno investitora krenulo da se interesuje, a neki i da grade konkretne fabrike i da zapošljava ljude širom Srbije.

Dinkić je istakao da trenutno postoji izuzetno veliki interes za investiranje u Srbiju u nekoliko sektora - pre svega u automobilskoj industriji, ali i tekstilnoj grani, što je za njega lično bilo veliko iznenađenje.



"Mislim da ćemo u narednim mesecima imati sjajne vesti o dolasku najvećih svetskih kompanija iz oblasti tekstilne industrije, koja će graditi pogone i zapošljavati naše ljude", nagovestio je ministar ekonomije.

S druge strane, podsetio je Dinkić, elektronika kao grana industrije u Srbiji počela je da se budi posle 20 godina, a jedna od najznačajnijih svetskih kompanija, japanski "Panasonik", treba početkom sledeće godine da otvori svoju prvu fabriku u Srbiji.

U celini gledano, imajući u vidu nova ulaganja i rast prehrambene industrije, postoji osnova za realan optimizam u pogledu napretka privrede u narednoj godini, koja će, kako ističe Dinkić, biti bolja od prethodne.

"Nastavićemo i u narednoj godini da odobravamo subvencionisane kredite, privredi i građanima. Možda će nivo subvencija biti manji. Kako budemo imali veći privredni rast smanjivaćemo nivo subvencija, ali u svakom slučaju ulazimo u novu 2011. godinu sa tim programom kredita", najavio je ministar ekonomije i regionalnog razvoja u Vladi Srbije.

Dinkić je podsetio da je u protekloj godini država pomogla preduzećima da ublaže najveći deo negativnih posledica krize i da obezbede veću likvidnost, odobravajući im subvencionisane kredite u ukupnom iznosu od oko 1,7 milijardi evra, što je za oko 600 miliona evra više nego tokom 2009.

U 2011. godini Dinkić očekuje da se nastavi trend rasta izvoza i podsća da je u ovoj godini Srbija uspela značajno da poveća pokrivenost uvoza izvozom.

"Ja duboko verujem da možemo, ako nastavimo ovim tempom, za četiri godine da potpuno eliminišemo spoljnotrgovinski deficit iz srpske privrede, što mnogim analitičarima deluje kao potpuno neverovatno, ali jedini način da to uradimo jeste da osim pomoći postojećim preduzećima dovedemo potpuno nove kompanije koje imaju proizvod koji hoće svetsko tržište", naglasio je ministar ekonomije.

Prema njegovoj oceni, sledeća godina će biti nešto lakša i bolja od prethodne dve sasvim sigurno i to prvo zato što će biti odmrznute plate i penzije već od Nove godine, kroz tri uslađivanja tokom 2011.

Dinkić je izrazio uverenje i da će se trend investiranja u Srbiju značajno pojačati u sledećoj godini, napominjući da će se konačno realizovati kompletne investicije italijanske kompanije "Fijat" do kraja 2011.

"Dakle, očekujem u narednoj godini gradnju puno fabrika u Srbiji što će biti prilika za zapošljavanje ljudi i to će doprineti da polako počnemo da snižavamo stopu nezaposlenosti", kazao je potpredsednik vlade, uz napomenu da će se plate stanovništva postepeno uvećavati.

Sumirajući rezultate ekonomskih kretanja u 2010. godini, Dinkić je ocenio da je to bila krizna godina u svakom slučaju, ali je ostvaren rast BDP-a od, verovatno, blizu dva odsto. S obzirom na to da smo u 2009. godini imali pad od 2,8 odsto jasno je, međutim, da se još nismo vratili na nivo koji smo imali pre krize.

"Ono što je bilo najbolje u ovoj godini je jako visok rast izvoza srpske privrede od 21 odsto za 10 meseci. Taj trend će verovatno biti zadržan do kraja godine, a ono što je bilo najlošije je relativno još uvek visoka stopa nezaposlenosti koja je zapravo kulminirala tokom ove godine. U aprilu je bio taj maksimum", naveo je ministar ekonomije i dodao da zvanični statistički podaci za oktobar pokazuju da je taj trend zaustavljen.

"Imamo srećom stagnaciju nezaposlenosti i mi verujemo da će krenuti blagi oporavak na tržištu rada u narednoj godini", zaključio je ministar ekonomije.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image