• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li će "Sloboda" ispuniti ugovorne obaveze

Fabrika "Sloboda" uspela je da obnovi svoju proizvodnju dd 1999. godine, kada je u NATO bombardovanju uništeno oko 80 odsto njenih proizvodnih kapaciteta.

Tako je "Sloboda" ove godine ostvarila izvoz vredan 18 miliona dolara, a vrednost ugovorenih poslova dostigla je iznos od oko 36,5 miliona dolara.

Artiljerijska municija većeg kalibra, ručni bacači, tromblonske mine i razna pirotehnička sredstva proizvedena u Čačku su, zahvaljujući svom kvalitetu, našla put do kupaca u raznim krajevima sveta - od Bliskog istoka, preko Afrike, do Južne Amerike, budući da je vojna fabrika u sastavu tog preduzeća 90 odsto izvozno orijentisana.

Primarna fabrika, koja proizvodi aparate za domaćinstvo, čeka privatizacionog partnera, pa se u nju poslednjih godina skoro i ne ulaže, a Vojna fabrika je krajem prošle godine preuzela deo zaposlenih i imovine preduzeća "Sloboda aparati".

U proteklih pet godina, zahvaljujući socijalnom programu, kompaniju su napustila 863 radnika, a prema poslednjim podacima "Sloboda", po ugovorima na određeno i neodređeno vreme, zapošljava 1.423 radnika i još 400 osoba angažovanih preko omladinske zadruge.

Oporavak jedne od najvećih firmi za namensku proizvodnju, počeo je krajem 2006. godine, kada je Vlada Srbije potpisala ugovore kojima se dugovanja fabrika namenske industrije Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije u iznosu većem od 2,26 milijarde dinara pretvaraju u trajni ulog države u tim firmama.

Dugovi tih preduzeća nastali su po osnovu nerazduženih avansa za proizvodnju naoružanja i vojne opreme, ugovora o pozajmici, kao i kredita za obnovu porušenih pogona datih tim fabrikama tokom 1999. i 2000. godine preko Srpske banke.

"Sloboda" je dogovorila u 2007. godini sa predstavnicima belgijske firme "FN Hestal" isporuku municije za puške te poznate svetske fabrike, vrednu oko milion dolara.

Iste godine, fabrika je dobila sertifikat SRPS, kojim je potvrđeno da je sistem menadžmenta čačanske fabrike usaglašen sa međunarodnim i NATO standardima kvaliteta.

Novi posao "Sloboda" je sklopila već u februaru 2008. godine sa Irakom, o izvozu oružja u vrednosti oko tri miliona dolara, a u aprilu iste godine, toj fabrici je iz Iraka uplaćen deo starog duga od 10,5 miliona dolara, koji je upotrebljen za nabavku nove opreme.

U maju 2009. godine, u toj fabrici potpisana su tri ugovora sa "Jugoimportom SDPR" - Beograd, o izvozu municije u vrednosti oko 12 miliona dolara.

"Sloboda" je osnovana 1948. godine, i danas je, iako je bila teško oštećena u bombardovanju NATO, jedna od najvećih kompanija srpske namenske industrije, a u njenom proizvodnom asortimanu je široka paleta artiljerijske municije i druga ubojna sredstva.

Pored "Slobode" Čačak, u preduzeća namenske industrije spada još pet srpskih firmi - fabrika "Zastava oružje" Kragujevac, "Prvi partizan" Užice, "Prva iskra -namenska" Barič, "Milan Blagojević - namenska" Lučani i "Krušik" iz Valjeva.

Čačansku "Slobodu" danas su oko 16.30 počele da potresaju eksplozije, a prema do sada dostupnim informacijama one su usledile nakon požara u pogonu za laboraciju municije.

Izveštaji sa terena govore da je šteta pričinjena serijom detonacija u fabrici velika, ali do sada nije bilo procena o tome da li će ovaj akcident ugroziti ugovorene poslove.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image