• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez dogovora vlade i radnika "Zastave"

Pregovori između predstavnika Ministarstva ekonomije i Samostalnog sindikata fabrike "Zastava automobili" završeni su večeras bez konkretnog dogovora.

Obe strane su ostale pri svojim stavovima kako rešiti status oko 1.600 radnika te kragujevačke fabrike.

Predsednik Samostalnog sindikata Zoran Mihajlović rekao je Tanjugu da im je državni sekretar Ministarstva ekonomije Nebojša Ćirić, koji je kratko razgovarao s delegacijom radnika, zatražio da u pisanoj formi dostave predlog rešenja statusa zaposlenih u "Zastavi" na način kako to predlaže sindikat.

"Obećali smo da ćemo to i učiniti sutra u jutarnjim satima", rekao je Mihajlović i dodao da će sutra, kako je ranije u toku dana i najavljeno, Samostalni sindikat sednicu održati ispred Skupštine grada Kragujevca u 11 časova.

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja radnicima "Zastava automobili", kojih ima oko 1.600, nudi socijalni program sa otpremninama od 300 evra po godini staža, odlazak na tržište rada uz mesečnu nadoknadu od 20.000 dinara u narednih godinu i po dana, koliko bi trajao proces prekvalifikacije tih radnika.

"Bolje je rešenje da ti radnici u narednih 18 meseci i dalje budu na evidenciji zaposlenih u fabrici 'Zastava automobili' i da istovremeno idu na obuku i prekvalifikaciju, kako bi potom mogli da konkurišu za posao kod Fijatovih kooperanata koji u 2011. godini treba da grade pogone u Kragujevcu", naglasio je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, radnik koji prođe obuku i prekvalifikaciju, ukoliko je na tržištu rada, teže će doći do posla u odnosu na radnika koji je u "Zastavi" sa takođe završenom obukom i prekvalifikacijom.

Prema najavama iz Ministarstva ekonomije, radnici koji prihvate socijalni program već u januaru mogu da računaju na uplatu otpremnina, ali i da već od 4. januara, umesto na evidenciji zaposlenih u "Zastavi", budu na tržištu rada.

Posle potpisivanja strateškog ugovora između italijanskog FIAT-a i Vlade Srbije, reprezentativni sindikati potpisali su protokol, a potom i aneks protokola sa ministrom ekonomije i regionalnog razvoja Mlađanom Dinkićem.

Tim protokolom Vlada Srbije se obavezala da će radnicima "Zastava automobila" isplaćivati plate kao da rade, sve dok se ne reši njihov status, a obećan im je i posao kod Fiatovih kooperanata.

Ti radnici, kako je danas saopšteno iz Ministarstva ekonomije, mesečeno dobijaju po oko 33.000 dinara, koliko i radnici koji rade u Fiat automobili Srbija.

U protekle dve godine, od kada je potpisan strateški ugovor, ti radnici su povremeno i po potrebi angažovani na poslovima rekonstrukcije fabričkih pogona nekadašnje fabrike "Zastava automobili", a sada Fiat automobili Srbija.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image