• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema para ni za popis, inflacija 11,5 odsto

Zavod za statistiku je objavio da je inflacija ove godine 11,5 odsto, ostvarili smo deficit u trgovini od 4,74 milijarde evra, i beležimo blagi pad industrijske proizvodnje, dok je rast BDP-a 1,5 odsto

Procenjena inflacija u Srbiji u 2010. godini bila je 11,5 odsto, izjavio je danas direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović na konferenciji za novinare.

Prema procenama Zavoda, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini biće 1,5 odsto.

"Najveći rast posmatrano po aktivnostima BDP je zabeležio u sektoru saobraćaja, skladištenja i veza, finasijskog posredovanja i industrije, a najveći pad bio je u građevinarstvu, poljoprivredi, sektoru hotela i restorana, države i ostalih usluga", rekao je Vukmirović.

Prema statističkim podacima Srbija je za 11 meseci ove godine ubeležila deficit u trgovini robom sa svetom od 4,74 milijarde evra, za 5,8 odsto manji nego u periodu januar-novembar 2009, saopštio je Vukmirović.

Izražen u američkoj valuti, deficit Srbije je u posmatranih 11 meseci bio 6,3 milijarde dolara, za 9,7 odsto manji nego u odgovrajućem periodu prošle godine.

Pokrivenost srpskog uvoza izvozom je povećana i dostigla je 58,4 odsto dok je u istih 11 meseci prošle godine bila 52,1 odsto.



Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za period januar-novembar 2010. vredela je 18,08 milijardi evra i bila je 13,4 odsto veća nego u istom periodu prethodne godine.

Srbija je za 11 meseci izvezla robu u vrednosti 6,66 milijardi evra, za 22,3 odsto više nego u istom periode prethodne godine, a uvezla za 11,4 milijarde, što je 8,8 odsto više.

Rast izvoza je, kako je naveo RZS, pre svega rezultat izvoza proizvoda crne i obojene metalurgije, kao i poljoprivrednih proizvoda.

Na rezultate izvoza i uvoza određeni uticaj su imali i depresijacija dinara, kao i rast privrednih aktivnosti u svetu.

Glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije u izvozu su bili Italija, BiH i Nemačka, a u uvozu Ruska Federacija, Nemačka i Italija.

Prema njegovim rečima, zabeležen je i blagi pad industrijske proizvodnje koja je u Srbiji u novembru bila za pola procenta manja nego u istom mesecu 2009. dok je u odnosu na prosek 2009. bila veća za 10,3 odsto.



U periodu januar-novembar ove godine u poređenju sa istim periodom prethodne ostvaren je rast industrijske proizvodnje od 3,2 odsto.

Uključujući proizvodnju malih preduzeća koja se prati na uzorku, industrijska proizvodnja je u novembru 2010. u odnosu na prosek 2009. kod ukupne industrijske proizvodnje bila veća 9,9 odsto a kod prerađivačke industrije 13,4 odsto.

Popis stanovništva i popis poljoprivrede u Srbiji, koji su planirani za 2011. godinu, biće odloženi zbog nedostatka novca u budžetu, izjavio je Vukmirović.

"Suočeni sa nedostatkom sredstava, bili smo prinuđeni da predložimo odlaganje terenske realizacije popisa stanovništva za šest meseci, odnosno za period od 1. do 15. oktobra 2011. godine, a popis poljoprivrede za 2012. godinu u periodu od 1. oktobra do 15. decembra", rekao je on na konferenciji za novinare u Beogradu.

Vukmirović je podsetio da je zakonom bilo predviđeno se popis stanovništva obavi od 1. do 15. aprila, a popis poljoprivrede od 1. do 15. novembra 2011. godine.

Prema njegovim rečima, "za popis stanovništva je trebalo oko 32 miliona evra, a u budžetu je obezbeđeno 10 miliona evra, a za popis poljoprivrede bilo je predviđeno 16 miliona evra, dok budžetom za tu namenu nisu predviđena sredstva".

Vukmirović je istakao da odlaganje popisa neće uticati na kvalitet prikupljenih podataka.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image