• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemljovlasnici zacepili, država odustala

Vlasnici zemlje u kragujevačkom Korman polju, gde je trebalo da dođu Fijatovi kooperanti, tražili 4.000 evra po aru, država odustala od eksproprijacije. Za prepolovljen plac kupiće se još samo pet hektara za po 1.000 po aru.

Vlada Srbije odustaje od eksproprijacije 82 parcele u Korman polju gde je planirano da "Fijatovi" glavni kooperanti grade pogone.

O odustajanju je danas Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja obavestilo odeljenje Republičkog javnog pravobranilaštva u Kragujevcu.

"Država Srbija nije pristala, niti će pristati na ucene pojedinih vlasnika zamljišta u Korman polju, koji su umesto procenjenih 350 evra tražili i do 4.000 evra po aru", navedeno je u saopštenju Ministarstva ekonomije.

S obzirom na to da na nije bilo mogućnosti da se u tom delu Korman polja realizuje ugovor sa FIAT-om, država je donela odluku da odustane od otkupa ovih parcela, "jer ne pristaje na ucene".

Država je postigla dogovor sa FIAT-om da se na nekoj drugoj lokaciji obezbedi zemljište za izgradnju novih fabrika komponentaša koje prate italijanskog giganta u automobilskoj industriji, navedeno je u saopštenju.

Slobodna bescarinska zona kompanije FAS, u kojoj glavni kooperanti u 2011. treba da izgrade pogone, ostaje na lokaciji Korman polje, ali umesto na predviđenih 67 hektara prostiraće se na 35 hektara, navodi se u saopštenju.

Država u Korman polju poseduje nešto više od 30 hektara zemljišta, a Republika Srbija i gradske vlasti dogovoriće sa vlasnicima parcela, na obodima te celine, otkup još oko pet hektara.

Nezvanično se saznaje da je taj otkup već dogovoren i da će vlasnici zemljišta dobiti po 1.000 evra po aru.

"Fijatovi" kooperanti trebali su u ovoj godini da izgrade pogon u Korman polju, ali to nije učinjeno, jer su vlasnici zemljišta u nekoliko navrata protestvovali, odbijajući ponuđenu cenu države od 350 evra po aru, tražeći 4.000 evra za tu jedinicu površine.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image