• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milosavljević traži izvoznu carinu za žito

Radi "zaštite snabdevenosti domaćeg tržišta" Minitarstvo trgovine predlaže da se u januaru na nekoliko meseci uvede izvozna dažbina na pšenicu od pet dinara po kilogramu.

Ministarstvo trgovine i usluga uputiće početkom januara predlog Vladi Srbije za uvođenje izvozne dažbine za pšenicu u iznosu od pet dinara po kilogramu, kako bi se obezbedila stabilnost u snabdevanju domaćeg tržišta hlebnim žitom i brašnom i "amortizovao" pritisak na rast cena, izjavio je Tanjugu resorni ministar Slobodan Milosavljević.

"Od avgusta, zaključno sa novembrom 2010. godine, izvezeno je ukupno 370.000 do 380.000 tona pšenice, čime smo, i pored dovoljnog roda pšenice, praktično došli do maksimuma količine koju možemo da izvezemo iz Srbije, a da ne ugrozimo snabdevenost i stabilnost domaćeg tržišta", kazao je Milosavljević.

Što se tiče trenutne cene hlebnog žita, ona je dva i po puta viša nego prošle godine, rekao je Milosavljević, napominjući da je situacija slična i sa cenom kukuruza i ostalih primarnih poljoprivrednih proizvoda.



On je dodao su cene tih proizvoda u 2010. godini takođe vršile pritisak na poskupljenja i ugrožavanje kupovne moći i životnog standarda građana Srbije.

"Iz tih razloga, mi smo inicirali izvoznu dažbinu za pšenicu na nivou od pet dinara po kilogramu, sa ciljem da ta mera traje i u narednih nekoliko meseci u 2011. godini", ukazao je ministar trgovine.

On je objasnio da je ta mera predložena kako bi, kroz zadržavanje potrebnih količina do iduće žetve pšenice na tržištu Srbije i iznošenje veće količine naše pšenice na Produktnu berzu, delovali "smirujuće" u smislu stabilnosti snabdevanja tržišta brašnom i hlebom.

"Istovremeno bi amortizovali i pritiske na rast cena pšenice, a onda naravno i brašna i hleba na tržištu", naglasio je Milosavljević.

On je podsetio da je to nastavak mera koje je Ministarstvo trgovine i usluga započelo još u avgustu 2010. godine, vezano za dogovor sa Unijom pekara o pozajmici do 100.000 tona pšenice iz Robnih rezervi u cilju očuvanja cene hleba od brašna tip 500, takozvanog hleba "sava".

"Ta mera je za sada dala rezultate, kao i obavezna proizvodnja regulisana uredbom, koja predviđa obavezu da najmanje 40 odsto dnevne proizvodnje hleba bude upravo hleb 'sava", naveo je Milosavljević.

"Mi smo tom uredbom regulisali i maksimalnu maržu za tu vrstu hleba na nivou od devet odsto, kao i maksimalnu remitendu na pet odsto i kroz te mere praktično pomogli da se u teškoj godini sačuva stabilnost na tržištu hleba i žitarica", istakao je Milosavljević.

"Sada, ovim merama (dažbina na izvoz pšenice) nastavljamo i trudimo se da promptno delujemo pre nego što se problem desi, kako bi u ovim teškim vremenima ne samo za Srbiju, nego i za okruženje omogućili građanima redovno, nesmetano snabdevanje i koliko je god moguće po prihvatljivim cenama", kazao je Milosavljević.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image