• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šoškić: Razočaraću špekulante

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je da je pred nama period stabilnosti i da će se dogodine prevariti oni koji špekulišu sa kursom ali i inflacijom.

Guverner Šoškić je u intervjuu za "Politiku" istakao da je bitno puno poštovanje Zakona o budžetskom sistemu i dogovora o rastu cena koje su pod direktnom državnom kontrolom.

Na konstataciju da će teško naći ekonomistu koji veruje da će rast cena na kraju 2011. godine zaista biti manji od šest odsto, što je gornja granica Narodne banke Srbije, guverner Šoškić odgovara: "Evo, ja sam ekonomista, a ne mislim tako."

On kaže da veruje da je država ozbiljna i da će se držati dogovora kada je reč o rastu regulisanih cena. Kao što misli da je teško da poljoprivredna sezona ponovo bude loša.

"Realno je mala verovatnoća da se dve godine zaredom ponovi takav cenovni šok", dodaje ne poričući da će izazova, ipak, biti.

"Bitno je puno poštovanje Zakona o budžetskom sistemu, ali i, vrlo važno, poštovanje dogovora o rastu cena koje su pod direktnom državnom kontrolom. Jer, dva bitna segmenta u ukupnoj inflaciji zavise od činioca na koje NBS ne može da utiče.

Jedno su spoljni šokovi, kao što su cene hrane ili nafte. NBS može da anulira negativne posledice, da smanjimo inflatorna očekivanja... Ali kad taj šok uđe u cenovnu strukturu, nemamo adekvatan alat da na njega odgovorimo", rekao je guverner

On je pozvao sve da tri puta razmisle pre nego što podignu cene, kao i one koji su već korigovali cenovnike da ozbiljno razmisle o pojeftinjenjima, jer povećanja tražnje na tržištu teško da će biti.

Po njegovim rečima važnije je da privreda funkcioniše, nego da se gomilaju zalihe.

Šoškić je rekao da se plašim rasta političkih pritisaka na novo prekrajanje državne kase i da bi nastavak aranžmana s MMF-om bio poželjan.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image