• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budžet se ne puni vazduhom već porezom

Ministarstvo finansija ne prihvata prozivku da su poreski zakoni "loše skrojeni" , već smatra da nema spremnosti da se išta u poreskom sistemu menja na bolje.

U saopštenju Ministarstva kaže se da ono ne može da preuzme odgovornost ni za "zbrku" oko amandmana na podneti zakon o PDV-u, jer je odgovorilo, i to negativno, na svih 11 amandmana koje su poslanici podneli, a ne oko 300 kako su neki mediji objavili.

Kako podseća Ministarstvo, zakonski predlog Vlada je podnela parlamentu 16. decembra, 13 dana pre glasanja. Originalni predlog, koji je prosleđen skupštini sadrži ukupno dva člana - u jednom su navedeni proizvodi za koje se predlaže povećanje stope PDV-a (sa osam odsto) na 18 odsto, a u drugom je precizirana odredba o danu stupanja zakona na snagu.

Posle glasanja u Skupštini, ispostavilo se da je usvojeni tekst podrazumevao povećanje poreske stope za sve tri grupe proizvoda, računare i računarske komponente, južno voće i na usluge smeštaja u hotelima, motelima, odmaralištima, domovima i kampovima.

Porez na te tri grupe proizvoda ostaje osam odsto do daljnjeg, jer je predsednik Srbije Boris Tadić vratio je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o PDV-u Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje i glasanje, zbog neusaglašenosti sa usvojenim budžetom Srbije za 2011. godinu.

Pred poslanicima će se tako ponovo naći Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o PDV-u, kao i svi amandmani koji su podneti na taj predlog zakona.

Imajući u vidu da je na Predlog zakona o budžetu za 2011. godinu usvojen amandman koji je podrazumevao da stopa na hotelske usluge ostane osam odsto, ispostavilo se da su usvojeni Zakon o budžetu i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o PDV-u tehnički neusaglašeni.

Zbog toga će o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o PDV-u poslanici Skupštine Srbije glasati ponovo, a do tada će za računare i računarske komponente, južno voće i na usluge smeštaja u hotelima, motelima, odmaralištima, domovima i kampovima biti primenjivana stopa od osam odsto.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image