• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Carina pala, autodileri čekaju cenovnike

Carina na vozila iz EU snižena je 1. januara ali u autokućama kažu da će nove, (malo) niže, cene stići tek od 10. ovog meseca. Velikih pojeftinjenja neće biti, ali se ponegde može očekivati duža garancija.

Carina na putnička vozila proizvedena u EU je snižena sa 7,5 i 8,8 odsto na pet i 6,9 odsto, u zavisnosti od kategorije vozila.

Trgovci automobilima rekli su Tanjugu da se novi cenovnici sa "malo nižim cenama" očekuju posle praznika, počev od 10. januara.

Izvršni direktor kompanije "Verano motors", koja je generalni distributer automobila "Pežo", Milan Vukasović rekao je da su cene nešto niže nego lane, dok je garantni rok automobila produžen sa dve na tri godine.

Troškovi garancije viši su od ukupnih ušteda od smanjenja carina, kazao je on i objasnio da jedna godina garancije košta između 300 i 500 evra, zavisno od vrste vozila, dok su uštede od carina od 250 evra, po vozilu.

U "Grand motorsu", koji su zastupnici "Forda", "Volvoa" i "Land Rovera", najavili su da se krajem iduće sedmice očekuju korekcije cena automobila na niže ali samo za vozila koja će biti uvezena posle 1. januara 2011.

Kako je istaknuto, još nije bilo novog uvoza zbog praznika, dok su sva vozila, koja su trenutno na lageru u Srbiji, prodaju po prošlogodišnjim cenama.

U "Mercedesu" su kazali da su novi cenovnici u pripremi, da će cene za neke automobile biti malo niže, dok će za pojedine ostati na prošlogodišnjem nivou.

Direktor zastupništva "Ševroleta" za Srbiju Nebojša Atanacković rekao je da će cene automobila u Srbiji u 2011. i dalje padati, kako zbog nižih carina, tako i zbog male kupovne moći stanovništva.

On je predočio da su cene automobila u protekle dve godine dosta niže nego ranije, tako da se u 2009. i 2010. automobil mogao kupiti znatno jeftinije nego u 2008. godini i ranije.

U zastupništvu "Folksvagena" istakli su da od fabrike nisu još dobili nove cenovnike i da ih očekuju do 10. januara.

"Pregovori sa fabrikom su u toku i sigurno će biti korekcija cena", kazala je portparolka auto kuće "Porše SCG", u okviru koje je i zastupništvo "Folksvagena", Andrijana Đikanović.

Slična je situacijam i sa brendovima "Porše", "Seat" i "Audi" koji su, takođe, u sklopu auto kuće "Porše SCG", dodala je ona.

Na osnovu primene Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom, od 1. januara 2011. godine snižena je prosečna stopa carine za uvoz robe iz zemalja Unije sa 8,78 odsto na 2,63 procenta.

Na uvoz putničkog automobila iz EU sa dizel motorom, zapremine od 1500 do 2500 kubnih centimetara, carina će u 2011. godini iznositi pet odsto, dok će za putnički automobil sa benzinskim motorom, zapremine do 1.000 kubnih centimetara, stopa carine biti 6,9 odsto.

Kada je reč o uvozu kamiona, nova carina će biti 8,3 odsto, a za polovne 11 procenata, bez obzira na vrstu motora, radnu zapreminu i bruto nosivost, što je niže u odnosu na 2010, kada se za nove kamione naplaćivalo 10,5 odsto carine, a na upotrebljavane 14 procenata.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image