• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Protokol Srbije i EU - znak podrške

U Briselu potpisan Protokol o liberalizaciji tržišta robe i usluga između Srbije i Evropske unije, u okviru pristupanja naše zemlje Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO).

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić i evropski komesar za trgovinu Karel de Guht ocenili su da potpisivanje tog Protokola predstavlja značajan korak na putu ka pristupanju Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji, što je i jedan od preduslova za članstvo Srbije u Uniji.

"Današnje potpisivanje Bilateralnog protokola je važan korak u procesu pristupanja Srbije STO, ali i važan korak u jačanju naših privrednih odnosa. Srbija je ostvarila značajan napredak ka članstvu u STO, i EU će nastaviti da snažno podržava pristupanje Srbije ovoj organizaciji", rekao je De Guht nakon potpisivanja Protokola.

Evropski komesar je dodao i da današnje potpisivanje predstavlja jasan znak podrške koju EU pruža naporima Srbije da postane članica STO kao i "dobre saradnje koja je ostvarena na različitim nivoima tokom pregovora između EU, STO i Srbije".

"Uveren sam da će naša saradnja ostati prisna i da će biti dodatno ojačana", dodao je De Guht.



Dinkić je rekao da današnje potpisivanje Bilateralnog protokola sa EU predstavlja "najvažniji korak u pristupanju STO, s obzirom da sa EU razmenjujemo 60 odsto svojih roba i usluga" i dodao da će Beograd u narednim mesecima nastaviti bilateralne pregovore sa ostalim članicama Organizacije.

"Ostaje još mnogo posla da se uradi, ali ja sam uveren da te pregovore možemo okončati u narednim mesecima", rekao je Dinkić preciziravši da Srbija trenutno pregovara još sa SAD, Brazilom, Švajcarskom, Salvadorom i Ukrajinom, od čega su najteži pregovori sa ovom poslednjom zemljom.

"Najteži su pregovori sa Ukrajinom, ti pregovori ne idu baš glatko i naš premijer će na proleće otputovati tamo. Ssto se tiče velikih država, tu neće biti problema da postignemo sporazum", rekao je on.

Dinkić je izrazio uverenje da će današnje potpisivanje protokola sa EU predstavljati "podsticaj i za ostale države da učine isto", istakavši da je članstvo Srbije u STO "važno i neophodno" za unapređenje trgovine.

Potpredsednik Vlade je ocenio i da će ovaj čin "ubrzati proces pridruživanja Srbije EU".

Dinkić je, pored De Guhta, danas u Briselu razgovarao i sa evropskim komesarom za regionalnu politiku Johanesom Hanom, koji je podržao Srbiju u sprovođenju Dunavske strategije.

Bilateralni pregovori o liberalizaciji tržišta roba i usluga između Srbije i EU nisu vođeni direktno, kao u slučaju pregovora sa drugim zainteresovanim STO članicama, jer je Srbija već zaključila sa EU Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno Prelazni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima.

Danas potpisani Protokol zasniva se na pomenutim zaključenim sporazumima, s obzirom na to da su njima već regulisana sva relevatna trgovinska pitanja.

Ovaj Protokol u okviru STO se zaključuje na osnovu Druge revidirane ponude za liberalizaciju tržišta roba Republike Srbije od 20. novembra 2008. i Treće revidirane ponude za liberalizaciju tržišta usluga Republike Srbije od 30. novembra 2009, koje su dostavljene članicama STO preko sekretarijata organizacije.

Potpisivanje ovog protokola, kojim se završavaju pregovori sa EU, veoma je značajno za dalji proces okončanja bilateralnih pregovora sa ostalim članicama STO, što je i znak da je proces pristupanja STO u finalnoj fazi.

Završetak bilateralnih pregovora sa zainteresovanim članicama STO je veoma bitan, jer pored multilateralnih pregovora o usklađenosti spoljnotrgovinskog sistema sa pravilima STO, ukupni pregovori o članstvu se okončavaju kada se zaključe i svi bilateralni protokoli.

Bilateralni protokol o liberalizaciji tržišta roba i usluga Srbija je već potpisala sa Japanom, Norveškom, Hondurasom i Republikom Korejom, dok se potpisivanje sa Kanadom planira za kraj januara 2011. godine.

STO kontroliše 80 odsto svetske trgovine, 90 odsto finansijskih transakcija, 92 odsto telekomunikacionih i informacionih tehnologija i 97 odsto prava intelektualne svojine.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image