• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez penzije 300.000 građana

Svakom šestom od 1,8 miliona zaposlenih u Srbiji poslodavci ne uplaćuju doprinose za penziju, dok ih za još 600.000 uplaćuju neredovno ili na minimalac, piše danas Press.

"Poslodavci uopšte ne uplaćuju doprinose za čak 300.000 zaposlenih u Srbiji, a za još 600.000 ih uplaćuju neredovno ili na minimalac", rekao je za Press predsednik Saveza penzionera Srbije Đuro Perić, bivši predsednik Upravnog odbora Fonda PIO.

Perić tvrdi da će posledica toga biti prava armija sirotinje, s obzirom da ovi ljudi neće moći da ostvare pravo na penziju.

"Među neplatišama je najviše privatnika, mada ima i državnih preduzeća", napomenuo je on.

Prema njegovim rečima, dok je uplate kontrolisao Fond PIO, kontrola uplata je bila efikasna i zarada nije mogla da se uplati bez doprinosa, a sada je dug po tom osnovu od 2005. godine dostigao 170 milijardi dinara.

Zbog toga što se doprinosi ne uplaćuju svakom šestom od 1,8 miliona zaposlenih, država mesečno gubi minimum milijardu dinara, upozorio je Perić.

Direktorka Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Dragana Kalinović navela je da poslodavci duguju 170 milijardi dinara za neuplaćene doprinose za socijalno osiguranje.

"Uplatu socijalnih doprinosa sada kontroliše Poreska uprava, a bolji nadzor poslodavaca očekuje se kada u potpunosti počne da funkcioniše centralni registar osiguranika, kao pouzdana i kompletna baza podataka uplate doprinosa", rekla je Kalinović.

(FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image