• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dvojne akcize za gorivo krše SSP

Evropska unija uskoro bi mogla da uputi oštar protest Srbiji zbog usvajanja dvojnih akciza na gorivo od kojih su više one na uvozne naftne derivate jer su tim potezom diskriminisane evropske kompanije, saznaje Danas od dobro obaveštenih izvora u Vladi Srbije.

To je, kako piše list, pomenuto potpredsedniku vlade Mlađanu Dinkiću kada je pre nekoliko dana u Briselu potpisivao Bilateralni protokol o liberalizaciji tržišta robe i usluga između Srbije i EU.

U Brisel je u sredu išao i potpredsednik zadužen za evropske integracije Božidar Đelić kojem je takođe preneto nezadovoljstvo evropskih zvaničnika.

I pored namere Vlade da zaštiti domaću proizvodnju goriva dvojnim akcizama, to ipak predstavlja kršenje nekoliko članova Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Prelaznog trgovinskog sporazuma.

Danas podseća da je pre svega, prekršen je član 22 Prelaznog sporazuma, odnosno član 37 SSP, gde se navodi da će se i EU i Srbija uzdržavati od uvođenja svake mere ili prakse unutrašnje fiskalne prirode, kojom se proizvodi jedne strane, neposredno ili posredno, diskriminišu u odnosu na slične proizvode koji potiču sa teritorije druge strane.

Prema članu 26 Prelaznog trgovinskog sporazuma, zaštitne mere mogu se uvoditi jedino ako to prouzrokuje ozbiljnu štetu domaćoj industriji sličnih ili direktno konkuretnih proizvoda ili poremećaje koji mogu da dovedu do ozbiljnog pogoršanja ekonomske situacije u nekoj oblasti privrede zemlje koja uvozi te proizvode.

Čak i u takvim situacijama zaštitna mera morala bi da bude vremenski ograničena, a druga strana o tome obaveštena.

Takođe, u članu 28 Prelaznog trgovinskog sporazuma Srbija se obavezala da postepeno prilagodi sve državne monopole komercijalnog karaktera kako bi obezbedila da, do isteka tri godine od stupanja na snagu sporazuma, više ne postoji diskriminacija u pogledu uslova pod kojima se roba nabavlja i prodaje.

Povodom ovoga predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović ocenila je da "kada procenimo da smo napravili pogrešan korak, moramo to priznati i napraviti korak nazad".

"To znači da oni koji mnogo rade, a složićemo se da Skupštuina Srbije mnogo radi, može da napravi, uz mnogo toga što je pozitivno i po neku grešku i tu grešku mora da ispravi, imperativno", rekla je Dejanović novinarima u parlamentu.

Upitana kada će to biti ispravljeno, Dejanović je odgovorila kad se ispune formalni uslovi.

"To bi moglo da se desi, kad se stvore poslovnički uslovi, odnosno kad najmanje 84 poslanika, ili Vlada po hitnom postupku, predloži sednicu, a posle 1. marta to može biti i moja odluka, kao predsednika Skupštine", rekla je Dejanović.

I direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integradcije Milica Delević rekla je da, ukoliko bi izmene Zakona o akcizama ugrozile obaveze Srbije preuzete potpisivanjem SSP i Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom Unijom, one bi morale da budu promenjene.

''Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i stupanjem na snagu Prelaznog trgovinskog sporazuma, Srbija se obavezala na fiskalnu nediskriminaciju i ukidanje državnog monopola'', rekla je Delević novinarima u Vladi Srbije.

Vlada Srbije je najavila da je spremna da pokrene proces promene Zakona o akcizama, ukoliko se ispostavi da je nedavno usvojeni zakon u suprotnosti sa evropskim direktivama i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Zvanični stav o izmenama zakona o akcizama, koje su usvojene krajem prošle godine, Ministarstvo finansija će saopštiti u ponedeljak, 17. januara.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image