• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NIS otkupljuje akcije od građana

Vlasnik Naftne industrije Srbije, ruska kompanija "Gaspromnjeft", objavila je nameru o otkupu 19,8 odsto akcija NIS-a koje se nalaze na slobodnom tržištu, a cena jedne akcije iznosi 506,48 dinara ili 4,8 evra.

Generalni direktor Kiril Kravčenko je, na konferenciji za novinare, naglasio da kupovina akcija nije obavezna "i zavisi od volje svakog građanina, koji je vlasnik akcije".

"Gaspromnjeft" je u obavezi, na osnovu kupoprodajnog ugovora za NIS, da istakne ponudu za otkup akcija, a građani su od avgusta 2010. mogli da trguju i nezavisno od te ponude.

Do sada je na Beogradskoj berzi trgovano akcijama NIS-a po najvišoj ceni od 550 dinara, a najniža cena bila je bila 442 dinara.

Kravčenko je objasnio da se ponuda za otkup akcija dostavlja na odobrenje Komisiji za hartije od vrednosti, koja u roku od dva do devet radnih dana treba da izda odobrenje.

Nakon toga će ponuda biti objavljena u štampanim sredstvima javnog informisanja.



Ponuda za otkup akcija, kako je istakao, važiće 45 dana od datuma njenog objavljivanja u štampi, nakon čega prestaje da važi.

U tom roku građani koji su dobili po pet akcija NIS i nisu ih do sada prodali na berzi, mogu da ih prodaju po navedenoj ceni, posredstvom pošte ili člana Centralnog registra, ukoliko imaju otvoren račun.

Radnici i bivši radnici NIS koji imaju akcije takođe ih mogu prodati po navedenoj ceni, obraćajući se članu Centralnog registra kod kojeg je otvoren račun.

Građani koji žele da prodaju akcije po navedenoj ceni, daju nalog za njihovo deponovanje na specijalni račun kupca "Gaspromnjefta", a odmah nakon toga, u roku od tri dana, odnosno već u martu, novac za prodate akcije biće prebačen na račune građana, objasnio je Kravčenko.

On je dodao da će novac biti prebačen na račune prodavaca u dinarima po kursu na dan uplate, ali ne nižem od kursa dinara prema evru na dan koji prethodi objavljivanju obaveštenja o nameri.

Detaljne informacije o načinu otkupa akcija i ponuda "Gaspromnjefta» biće objavljeni na sajtu NIS-a, posle objavljivanja ponude za preuzimanje.

NIS nema monopol

Generalni direktor Naftne industrije Srbije danas je izjavio da ne postoje nikakve specijalne akcize na naftne derivate NIS-a i da za tu kompaniju važe iste akcize kao i za sve druge aktere na tržištu, istakavši da je pogrešna teza o tome da su akcize različite za domaće i uvozne derivate.

Akcize su, kako je istakao, različite za evrostandard, nezavisno od toga da li je domaći ili uvozni.

"Nikakvog monopola nema, svi prodavci imaju iste mogućnosti uvoza goriva i iste akcize za iste vrste derivata", rekao je on i dodao da NIS proizvodi i da će uvoziti evrodizel i evrobenzin za prodaju na svojim benzinskim stanicama sa istim akcizama.

"Nikom od proizvođača nije drago kada rastu cene njihovih proizvoda i mi nismo izuzetak. Ali to se moglo očekivati, imajući u vidu potrebe budžeta, jer su poslednji put akcize povećane u februaru 2009. godine", rekao je Kravčenko na konferenciji za novinare.

On je naveo da je, na primer, razlika između akciza na evrodizel i na dizel D2 svega dva dinara, dok je akciza na evropremijum povećana za 4,8 dinara, a njegova cena na benzinskim stanicama mnogih kompanija povećana je skoro za 10 dinara.

"Na tri od četiri naša derivata akcize su značajno povećane: konkretno za 6,6 dinara povećana je akciza za evrodizel, koji zauzima 25 odsto ukupnog obima motornih goriva koje NIS prodaje na domaćem tržištu, a za 4,6 dinara povećana je akciza za D2, kome pripada još 40 odsto od ukupnog obima motornih goriva koje NIS prodaje na domaćem tržištu", rekao je on, negirajući da postoji protekcija za NIS, kada su u pitanju akcize.

Generalni direktor NIS-a je istakao da su akcize na naftne derivate u Srbiji trenutno više nego u nekim zemljama regiona i niže nego u nekim drugim, odnosno da se nalaze na prosečnom regionalnom nivou.

Ne treba očekivati da će na liberalizovanom tržištu cene biti niže nego u Hrvatskoj ili Mađarskoj i ne treba očekivati da će cene padati kada cena nafte raste, rekao je on i podsetio da iberalizacija tržišta naftnih derivata nije donela očekivane efekte sniženja cena, ali da u sadašnjim uslovima do toga i nije moglo doći.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image