• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EPS se zadužio za još šest milijardi dinara

Elektroprivreda Srbije (EPS) uzela je šest milijardi dinara kredita da bi izmirila prispele obaveze, rečeno je danas agenciji Beta u tom javnom preduzeću.

Kako su naveli u EPS-u, dinarske kredite od po dve milijarde dinara u decembru 2010. i januaru 2011. godine uzeli su EPS i zavisna preduzeća Termoelektrane "Nikola Tesla" i Termoelektrane i kopovi "Kostolac".

Najvećim delom novca iz kredita, istakli su u EPS-u, plaćeni su radovi i usluge srpskih firmi koje su bila angažovane u pripremama za zimsku sezonu,

Naveli su da iz prihoda EPS, koji je limitiran cenom električne energije, nije bilo moguće obezbediti novac za sve obaveze koje su poskupele znatno više nego struja u 2010. godini i dodali da su porasle cene goriva, kao i naknada za zaštitu životne sredine i korišćenje dobara od opšteg interesa.

"Došlo je do nesklada između priliva gotovine od prodaje struje i potreba za plaćanjem obaveza, EPS i dva zavisna privredna društva bili su prinuđeni da uzmu kredite", kazali su agenciji Beta u EPS.

Struja u Srbiji poslednji put poskupela je 1. marta 2010. godine i to za domaćinstva u proseku 11 odsto, a za privredu oko devet odsto.

Prethodno poskupljenje bilo je 1. avgusta 2008. godine, kada je cena struje porasla za 8,9 odsto u proseku.

Inflacija u Srbiji u 2010. godini bila je 10,3 odsto, mereno po metodologiji koja se koristi u Evropskoj uniji.

Predstavnici vlade su ranije najavili da će u 2011. godini poskupeti struja, ali za sada nije utvrđeno koliko će to poskupljenje biti.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image