• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Boj na Korman polju

Meštani Maršića kod Kragujevca sprečili su danas početak priprema parcela u Korman polju za gradnju pogona "Fijatovih" dobavljača, a jedan od njih je i uhapšen.

Živorad Urošević iz Maršića kod Kragujevca, koji je danas zajedno sa drugim meštanima tog naselja sprečio geometre da premere parcele u Korman polju, lišen je slobode.

Policija mu je odredila 48-časovni pritvor, jer postoji bojazan da će ponoviti delo i uticati na svedoke, saznaje agencija Beta u kragujevačkoj policiji.

On će biti priveden istražnom sudiji Osnovnog suda.

"Urošević je lišen slobode zbog toga što je izvršio krivično delo ometanje ovlašćenog službenog lica u vršenju poslova bezbednosti i remetio javni red i mir", rekao je Tanjugu komandir policijske stanice u Kragujevcu Radivoje Dašić.

Urošević je u policiju priveden na informativni razgovor oko 15 časova, rekao je Tanjugu njegov sin Milan Urošević koji je i predsednik Inicijativnog odbora za zaštitu prava vlasnika zemljišta.

Prema njegovim rečima, njegov otac je vlasnik tri hektara zemljišta u Korman polju, što je i najveća pojedinačna površina u privatnom vlasništvu na toj lokaciji.

Srpski pokret obnove zatražio je oslobađanje uhapšenog.

"Srpski pokret obnove zahteva da policija u Kragujevcu odmah prestane sa represijom nad Životom Uroševićem koji je inače otac predsednika Glavnog odbora Srpskog pokreta obnove u Kragujevcu", saopštila je ta stranka.

SPO tvrdi da je Urošević nevin i da je samo branio svoju imovinu.

"SPO zahteva da se na slobodu momentalno pusti Života Urošević, a država time mora da pokaže da se razlikuje od one iz devedesetih koja je na isti način postupala prema članovima Srpskog pokreta obnove", navela je ta stranka.

Milan Urošević je rekao i da su se policija i geometri razišli, ali da su meštani, kako je kazao "na jednoj parceli u Korman polju improvizovali štab gde su doneli TV aparat i gde će ostati kako bi čuvali svoju zemlju".

Na lokaciji Korman polje, država je planirala slobodnu carinsku zonu, u kojoj nekoliko glavnih dobavljača Fijata treba da gradi proizvodne pogone za proizvodnju auto delova za potrebe kompanije Fijat automobili Srbija.

Oko stotinu meštana, koji tvrde da je zemljište njihovo, nisu jutros dozvolili geometrima da premere parcele, a zamenik republičkog javnog pravobranioca Milutin Milanović izjavio je novinarima da nema potrebe za takvom reakcijom građana, jer je, kako je naglasio, sve pravno regulisano i u vlasništvu države je 35 hektara zemljišta koje je nekada pripadalo "Zastavi".

Višečasovnim pokušajima geometara da premere plac prisustvovalo je i oko 70-ak pripadnika policije.

"Ako meštani nisu zadovoljni ponudom od 350 evra za otkup i ako imaju rešenje o deeksproprijaciji, kako tvrde, mogu svoja prava da ostvaruju na sudu, a ne da sprečavaju geometre da obavljaju svoj posao", izjavio je Milanović novinarima.

Država je prvobitno planirala da Fijatovi kooperanti grade pogone na zemljištu površine 67 hektara, ali je odustala od eksproprijacije 82 parcele, jer meštani traže nadoknadu od 4.000 evra po aru, pa je za tu namenu odredila 35 hektara u njenom vlasništvu.

Prema rečima Milana Uroševića, zemljište površine od dva do tri hektara na Korman polju je u vlasništvu države, a ostalo je u privatnom vlasništvu.

On je podsetio da je krajem 70-ih godina prošlog veka eksproprisano zemljište za potrebe "Zastave" koje je odlukom Ustavnog suda vlasnicima vraćeno 1999, jer kragujevačka fabrika na toj lokaciji nije ništa gradila.

"Po tadašnjem, ali i po sadašnjem zakonu ako se na ekspropriisanom zemljištu za tri do pet godina ne izgradi ništa ono se vraća vlasnicima koji su u obavezi da vrate sredstva koja su dobili u eksproprijaciji", rekao je Urošević.

On je naglasio "da je upravo u tome problem, jer je 'Zastava' otkupljivala zemljište, koje je tada bilo poljoprivredeno, za 150 dinara po aru, a sada traži od vlasnika, tretirajući ga kao građevinsko, od 1.200 do 2.500 po aru".

"To bi značilo da vlasnici zemljišta treba da ga državi daju za 350 evra po aru, a 'Zastavi' da vrate višestruko više po aru i to je potpuni presedan da se procena vrednosti te lokacije toliko razlikuje", rekao je Urošević.

Meštani su novinarima rekli da "ne razumeju ni ponašanja države, jer sa vlasnicima zemljišta na Korman polju niko nije razgovarao o otkupu, već pokušavaju da im uzmu zemlju pod pritiskom".

Do sada su bila dva neuspešna pokušaja premeravanja parcela na Korman polju.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image