• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBS nastavlja da diže kamatnu stopu

Izvršni odbor NBS nastavlja da pritiska talas inflacije pa je odlučio da osnovnu dinarsku kamatnu stopu (referentnu stopu na dvonedeljne repo operacije) u zemlji podigne na 12 odsto. To je za čak trećinu više nego što je bilo marta 2010.

Izvršni odbor centralne banke je, kako je saopšteno iz NBS, imao u vidu da je inflacija iznad gornje granice cilja i da je procenjeno povećanje stepena restriktivnosti monetarne politike još neophodno kako bi se obuzdali inflatorni pritisci podstaknuti rastom (od države) regulisanih cena, inflatornih očekivanja, rastom cena hrane i svetske cene nafte.

Takođe je IO NBS pri donošenju odluke o povećanju referentne kamate uzeo u obzir činjenicu da će niska agregatna tražnja i dalje imati dezinflatorni uticaj, posebno imajući u vidu rast penzija i zarada u javnom sektoru niži od prvobitno najavljenog.

Povećanjem referentne kamatne stope za 50 baznih poena NBS teži da obezbedi da se inflacija u srednjem roku nađe u granicama utvrđenog cilja od 4,5 odsto (plus-minus 1,5 odsto) za kraj 2011. i četiri procenta (plus/minus 1,5 odsto) za kraj 2012, navela je centralna banka.

Naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 10. februara.

Referentna kamatna stopa, od koje zavise nivoi kamatnih stopa na dinarske kredite, u porastu je od avgusta prošle godine a početkom 2010. bila je za trećinu manja nego danas.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image