• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dug države preko 40 odsto, manjak budžeta 16

Javni dug Srbije na kraju 2010. godine iznosio je 12,2 milijarde evra i u dostigao je 41,5 odsto BDP-a, a deficit budžeta je sa 107,7 milijardi dinara, što je manjak prihoda veći od 16 odsto .

Direktne obaveze države na kraju decembra iznosile su 10,5 milijardi evra, od čega je unutrašnji dug bio 4,6 milijardi, a spoljni dug 5,9 milijardi evra.

Ukupne indirektne obaveze države bile su 1,7 milijardi evra.

Javni dug Srbije je 2009. godina iznosio 9,8 milijardi evra i imao učešće u BDP-u od 32,9 odsto.

U 2000. dug je bio 14,16 milijardi evra što je tada iznosilo 169,3 odsto BDP-a.

Novim fiskalnim pravilima, koja se primenjuju od ove godine, učešće javnog duga u BDP-u je ograničeno na 45 odsto.

Istovremeno, deficit budžeta Srbije u 2010. godini bio je 107,7 milijardi dinara, pošto su prihodi bili 662 milijarde, a rashodi 769,7 milijardi dinara, saopštilo je danas Ministarstvo finansija. To znači da je prihoda manjkalo više od 16 odsto.

Najveći prihod tokom prošle godine ostvaren je od poreza na dodatu vrednost - 319,3 milijarde dinara, a najveći rashod bili su transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja - 265,9 milijardi.

Kapitalni izdaci u 2010. godini bili su 22,4 milijarde dinara.

U decembru je ostvaren deficit u iznosu od 12 milijardi dinara, pošto su rashodi budžeta iznosili 85,9 milijardi, a rashodi 73,9 milijardi dinara.

Najveći deo prihoda u decembru odnosi se na uplatu poreza na dodatu vrednost u iznosu od 29,2 milijardi dinara, zahvaljujući visokoj naplati PDV-a na uvoz. Posle PDV najveći prihod zabeležen je po osnovu akciza u iznosu od 17,8 milijardi.

Visoka naplata akciza je uzrokovana uplatom akciza na duvanske prerađevine koje proizvođači uplaćuju pre kraja godine da bi preduhitrili redovno usklađivanje akciza u januaru.

Porez na dohodak građana u decembru je viši nego ostalih meseci zbog isplate bonusa u vidu ''trinaeste plate'' u privredi. Visoko ostvarenje neporeskih prihoda rezultat je uplate dividendi "Srbijagasa" i "Telekoma Srbija", saopštilo je ministarstvo.

Krajem decembra uplaćena je donacija Evropske unije u iznosu od 5,3 milijardi dinara.

Decembar je karakterističan po povećanom izvršenju skoro svih kategorija rashoda, a najizraženije odstupanje izraženo je kod rashoda za kupovinu roba i usluga, kapitalnih rashoda i budžeskih pozajmica.

Zbog činjenice da su plate u državnoj upravi i penzije i dalje zamrznute, dve najveće stavke rashoda, rashodi za zaposlene i transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja, ne beleže značajno odstupanje u decembru.

Rebalansom budžeta za 2010. godinu predviđen je deficit od 120 milijardi dinara, rashodi od 780 milijardi i prihodi od 660 milijardi dinara.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image