• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neće biti privatizacije EPS-a i Srbijagasa

Državni sekretar za privredu i privatizaciju Srbije Nebojša Ćirić izjavio je danas da Elektroprireda Srbije (EPS) neće biti privatizovana jer je to veliki, strateški važan sistem.

"Privatizacje EPS u mandatu ove vlade neće biti. Ono što smo rekli da je potrebno je unapređivanje i podizanje kapaciteta EPS uz saradnju sa strateškim partnerima', kazao je on novinarima na Ekonomskom forumu Juromani (Euromoney) u Beču.

Ćirić je naveo da su raspisani tenderi za nove termoelektrane gde će EPS uložiti zemljište i određena prava, a strani investitor će napraviti nove termoelektrane.

Kako je istakao, takva saradnja sa strateškim partnerima za EPS je moguća, ali ne i privatizacija u "originalnom smislu".

Ćirić je kazao i da ne veruje da će doći do privatizacije Srbijagasa, pošto se radi se o "osetljivoj oblasti i specifičnoj delatnosti distribucije gasa".

Prema njegovim rečima, realnije je da Srbijagas za određene projekte, kao što je to na primer sa skladištem gasa "Banatski dvor", ulaže zajedno sa strateškim partnerima.

"Kao i u slučaju EPS-a, ne vidim da će doći do pune privatizacije Srbijagasa", kazao je Ćirić.

On je naveo i da je u Srbiji pooštrena kontrola privatizacija, zbog čega se raskidaju ugovori sa kupcima koji ne ispunjavaju obeveze, ali je kazao da ne postoji proces "podržavljenja".

"Bilo je nekoliko slučajeva gde je država na insitiranje privatnih vlasnika preuzela vlasništvo firmi, kao u Zastavi elektro iz Rače i Bratstvu iz Subotice, ali je bila ideja da se nađu strateški partneri i pokrene proizvodnja, što smo i uspeli", kazao je Ćirić.

On je naveo da se u 2011. godini očekuje završetak privatizacije Telekoma Srbije i da se obezbedi odgovarajući strateški partner koji će moći da se izbori sa sve većom konkurencijom i na tržištu Srbije i na tržištu regiona.

Italijanski Fijat je naručio opremu vrednu oko 400 milona evra za fabriku u Srbiji i proizvodnja novog modela automobila bi trebalo da počne na vreme, izjavio je Ćirić,

On je novinarima kazao da je generalni direktor Fijata Serđo Markijone jasno kazao da su strateški pravci razvoja kompanije u Evropi fabrike u Poljskoj i Srbiji.

"Fijat je doneo odluku da se novi model, koji je terebalo da se radi u Italiji, proizvodi u Srbiji. Video sam taj novim model u Torinu. Fijat je naručio opremu vrednu oko 400 miliona evra i radovi na fabrici u Srbiji se nastavljaju", istakao je Ćirić.

On je izrazio očekivanje da će proizvodnja u Srbiji početi u predviđenom roku, odnosno da će 2012. početi puna proizvodnja.

Kako je ocenio Ćirić, radnici Fijata u Italiji su na referendumu prihvatili plan razvoja te kompanije, koji je poslovodstvo predložilo

Većina radnika postrojenja Mirafjori (54 odsto) prihvatila je na dvodnevnom referendumu prošle nedelje sporazum po kome se pogoršavaju njihovi uslovi rada u zamenu za investicije Fijata i njegovovog američkog partnera Krajslera, čime će sačuvati fabriku.

Ekonomski forum Juromani o investicijama, finansijama i privredi u centralnoj i istočnoj Evropi, održava se danas i sutra u Beču uz učešće oko 1.000 zvaničnika, investitora, bankara i privrednika iz Evrope.

Glavne teme ovogodišnjeg foruma su fiskalni trendovi i monetarna politika u regionu i procene dokle se stiglo u ekonomskom oporavku.

Učesnici Juromani foruma o centralnoj i istočnoj Evropi razmatraće stanje u bankarskom sistemu i trend rast zadruživanja država.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image