• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija izvozi manje od Bugarske

Srbija ima dva puta manji izvoz od Bugarske, koja ima sličan broj stanovnika, izjavio je večeras ekonomski analitičar Goran Nikolić.

On je ukazao da je izvoz Srbije jako mali, iako je poslednjih godina brzo rastao, konstatujući da srpski izvoz u proteklih 10 godina nije postao mnogo kvalitetniji, odnosno da nije povećana cena po jedinici količine, ali su poslednjih godina primetni tek blagi kvalitativni pomaci.

Nikolić je, na promociji svoje knjige "Pokazatelji spoljnotrgovinske razmene Srbije sa Evropskom unijom i svetom", naveo primer da se tako čelik iz Smedereva i deterdženti iz "Merime" sada izvoze po većoj ceni, nego pre 10 godina, čemu su doprineli inostrani investitori.



Glavni urednik časopisa "Izazovi evropskih integracija" Nikola Jovanović je rekao da je Nikolićeva knjiga odlična jer se bavi suštinskom integracijom Srbije u EU, ali ne samo trgovinom već i transferom znanja, tehnologije i kapitala, sa kojima bi Srbija nastupala na evropskom tržištu.

Napominjući da Evropski parlament sutra treba da ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što je neophodan uslov da bi do kraja godine stupio na snagu i otvorio put ka početku pregovora o članstvu, Jovanović je kazao da situacija sa izvozom nije dobra, jer Srbija u EU mahom izvozi sirovine i proizvode niskog nivoa obrade, pa se može govoriti samo o plitkoj integraciji.

EU je pogođena krizom i uslovi su surovi, a činjenica je da su najveće zemlje EU zaradile na grčkom i irskom dugu, rekao je Jovanović, navodeći primer da je Francuska prikupila velika sredstva od zajmova po kamatnoj stopi od tri odsto, dok su zajmovi solidarnosti davani i sa kamatom od pet odsto.

On je dodao da je u slučaju Irske kamata za zajam solidarnosti iznosila od devet do 9,5 odsto, mada se taj podatak dugo krio.

Recezent Nikolićeve knjige Miroslav Prokopijević je ukazao da je loše što je sada u krizi naš najznačajniji trgovinski paratner - EU, sa kojom imamo 60 odsto razmene i naveo primer da je prošle godine u Uniji došlo do pada inostranih investicija za 19,9 odsto, a i Irskoj čak za 66,3 odsto.

Da bi Srbija povećala izvoz, potrebne su reforme, ali su za njih šanse minimalne, ocenio je Prokopijević, dodajući da naš izvoz nije dovoljno diversifikovan.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image