• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blokada Dunava zbog Uredbe?

Ministarstvo za infrastrukturu uputilo je Ministarstvu finansija zahtev da preispita Uredbu o carinski dozvoljenom postupanju sa robom, zbog jučerašnje blokade devet stranih brodova na Dunavu, na graničnom prelazu Veliko Gradište.

"Juče oko 10 časova zaustavljeno je sedam brodova i 23 plovila u sastavu u pristaništu Veliko Gradište. To su bila četiri broda sa rumunskom zastavom, jedan sa ukrajinskom, jedan sa hrvatskom i jedan sa bugarskom zastavom", izjavio je pomoćnik ministra za infrastrukturu zadužen za vodni saobraćaj i bezbednost plovidbe Pavle Galić.

On je objasnio da su zbog početka primene Uredbe o carinski dozvoljenom postupanju sa robom svi zastupnici brodarskih kompanija prilikom ulaska brodova na carinsko područje Srbije, na rečnim graničnim prelazima, obavezni da polože obezbeđenje za plaćanje carinskog duga odnosno carinsku garanciju za robu u tranzitu.

Problem je, međutim, nastao zbog velikih troškova za obezbeđivanje carinskih garancija dodao je pomoćnik ministra naglasivši da su juče u popodnevnim časovima svi brodovi nastavili svoju plovidbu.

Galić je naveo da je Ministarstvo za infrastukturu prošle sedmice održalo sastanak povodom tog problema na zahtev privrednih društava u Srbiji, koja se bave agencijskim poslovima u oblasti vodnog transporta.

"Poslali smo zahtev Ministarstvu za finansije da preduzme određene mere i da još jednom razmotre taj problem, da ne bi brodovi bili zaustavljeni na međunarodnom plovnom putu reke Dunav", naveo je pomoćnik ministra.

Rečni prevoznici tvrde da je reč o izuzetno visokim iznosima carinskih garancija koje bi trebalo da obezbede zastupnici brodskih kompanija, jer se radi o velikim kolicinama robe koja se prevozi vodnim putem i da takva količina robe ima veliku ukupnu vrednost koja služi za osnovicu obracuna carine, PDV-a i akciza.

Galić je kazao da je tačno da su ti iznosi prilično visoki i izrazio očekivanje da će u narednom periodu biti postignuto neko rešenje.

Rezervisanje garancije traje za ceo period za koje su plovila u tranzitu u našim teritorijalnim vodama odnosno do dolaska i carinjenja u nekoj od srpskih luka, a taj period može da traje i po više dana.

Prevoznici tvrde da će primena nove uredbe znatno poskupeti plovidbu kroz Srbiju, što je neprihvatljivo za brodare, agente i špeditere.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image