• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro ponuda za preuzimanje akcija NIS-a

Kompanija "Gaspromnjeft", kao većinski vlasnik "Naftne industrije Srbije" će u narednim danima objaviti ponudu za preuzimanje akcija NIS-a po ceni od 4,8 evra.

Kako je saopšteno danas iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja novac je obezbeđen i nema razloga za stvaranje gužvi u poštama.

U slučaju pada evra, određena je i minimalna cena po akciji od 506,48 dinara, napominju u tom Ministarstvu i naglašavaju da je novac za otkup besplatnih akcija građana već obezbeđen, tako da će svi koji odgovore na ponudu dobiti pare.

Rok za isplatu je tri dana nakon zatvaranja ponude, odnosno tri dana posle isteka 45 dana od dana kada počne ponuda, a ne tri dana nakon prodaje kao što je to slučaj prilikom prodaje na berzi, objašnjavaju u Ministarstvu i ukazuju da to, zapravo znači, da će građani dobiti novac tek nakon isteka perioda od oko mesec i po dana.

Kada je reč o proceduri, ona je ostala nepromenjena i sve što je potrebno od dokumenata je važeća lična karta.

Građani mogu deponovati svoje akcije NIS-u na šalterima Pošte ili kod bilo kog brokera člana Centralnog registra, s tim da je jedino transakcija u Pošti besplatna.

U Ministarstvu naglašavaju da građani ne moraju, ako to ne žele, da prodaju akcije.

Ukoliko ih ne prodaju NIS-u, moći će sa njima i dalje da trguju na berzi.

Ako je građanin već dao nalog za prodaju akcija na berzi koji nije realizovan, može istovremeno da povuče taj nalog i da da nalog za deponovanje akcija NIS-u.

U Ministarstvu objašnjavaju da nije moguće da oba naloga budu aktivna istovremeno kao i da NIS ima obavezu da otkupi sve akcije, bez obzira da li su deponovane prvog ili poslednjeg dana ponude za preuzimanje.

Nalog za deponovanje akcija se može povući u bilo kom trenutku trajanja ponude.

Da bi doneli pravu odluku građani će na sajtu berze moći da provere obim trgovanja akcijama NIS i kretanje cena tih akcija.

U okviru rusko-srpskog međunarodnog sporazuma iz oblasti naftne i gasne privrede i Ugovora koji je zaključen 24. decembra 2008. godine, 51 odsto akcija NIS prešle su u vlasništvo "Gaspromnjefta".

U skladu sa Zakonom o pravu na besplatne akcije 19,08 odsto akcija je preneto na građane Srbije, od čega 4,34 odsto je pripalo zaposlenima i bivšim zaposlenima, dok je ostatak akcija ostao u vlasništvu Republike Srbije.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image