• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na oružju smo zaradili 750 miliona dolara

Dragan Šutanovac izjavio je da je vojna industrija važan faktor izvozne privrede Srbije i naveo da je od 2007. godine do sada, u vreme njegovog mandata, od izvoza naoružanja i vojne opreme realizovano 750 miliona dolara.

Istakavši da u sedam fabrika namenske industrije radi oko 9.000 ljudi, ministar odbrane Srbije je, u intervjuu "Politici", naveo da je 2007. godine izvoz bio vredan 75 miliona dolara, da bi prošle godine dostigao 247 miliona dolara i dodao da su u postupku novi izvozni poslovi.

"U postupku smo za izvoz u vrednosti od oko 50 miliona dolara, a ugovoren je izvoz u vrednosti od preko 400 miliona dolara", kazao je on i naveo da je ugovor potpisan, stupio je na snagu i sada treba da krene realizacija, a odnosi se na izgradnju tri fabrike na severu Afrike.

Ukupno gledajući, "to sve je oko 1,2 milijarde američkih dolara ugovorenih poslova u mom mandatu, odnosno to je ono što sam ja i obećao", kazao je on.

Šutanovac je naveo da je od izvoza u Irak naplaćeno 300 miliona dolara, zatim slede SAD sa 85 miliona dolara, Avganistan sa 29 miliona, Belgija sa 23 miliona, Italija sa 16 miliona, Bugarska 17 miliona, Libija 17 miliona dolara, a ima poslova i s Kiprom i Kuvajtom.

On je kazao da Angola pokazuje veliko interesovanje za rekonstrukcijuvojne avio-baze, ali i izgradnju vojne bolnice i fabrike naoružanja, što može da bude najveće tržište u 2011. godini.

Kad je u pitanju avion "Lasta", on je rekao da su Iračani prezadovoljni njim, a hvale ga i američki piloti koji su leteli na njemu, i naveo da Amerikanci kupuju lovačku i vojnu municiju.

Šutanovac je naglasio da u sedam fabrika namenske industrije trenutno radi oko 9.000 ljudi, što stalno, što povremeno.

"Od 2007. godine do danas zaposlili smo oko 3.000 novih radnika. U tom periodu socijalni program je uzelo ili je u penziju otišlo oko 2.000 radnika, što je pozitivno izmenilo kvalifikacionu i starosnu strukturu zaposlenih", naveo je on.

Ministar je naveo da je tokom protekle četiri godine u modernizaciju fabrika namenske uloženo 29 miliona evra, a procene su da još treba uložiti 45 miliona evra u naredne tri godine.

"Ministarstvo odbrane planira da u ovoj godini u namensku industriju Srbije investira 15 miliona evra, da fabrike opremimo najmodernijim mašinama, a one će nam tu investiciju vraćati kroz isporuke naoružanja i vojne opreme", kazao je on.

Ministar odbrane je za "Politiku" rekao da i fakultet VMA dobro radi i da "već imamo drugu generaciju studenata... prvi put će s fakulteta izlaziti oficiri-lekari", a VMA je u međuvremenu modernizovana ona je danas "odličan srpski brend".

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image