• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skuplji martovski račun za struju?

Struja u Srbiji poskupeće najverovatnije od marta, ali se ne zna koliko, najavio državni sekretar u Ministarstvu energetike.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Nikola Rajaković nije precizirao koliko će to poskupljenje iznositi, ali je naglasio da o ceni struje treba razmišljati kao o "dugoročnoj kategoriji koja treba da inicira investicije u Elektroprivredi Srbije (EPS), a ne da se to pitanje koristi u dnevno političke svrhe".

Učestvujući u radu okruglog stola "Problemi Elektroprivrede Srbije i gradskih toplana sa naplatom računa za isporučene energente", u organizaciji internet časopisa Balkanmagazin, Rajaković je poručio da su energenti roba koja ima svoju cenu i da bi u Srbiji trebalo poboljšati stepen naplate računa za isporučene energente.

Sadašnja neekonomska cena struje ne pomaže siromašnim slojevima stanovnioštva, već ide u prilog bogatima, rekao je on i dodao da bi zato trebalo ubrzati izradu socijalne karte, kojom bi, prema njegovom mišljenju, moglo da bude obuhvaćeno oko 10 odsto (najsiromašnijeg) stanovništva.

Kao je ranije najavila Agencija za energetiku Srbije, struja za domaćinstva može da poskupi maksimalno za 13,5 odsto, ali će konačnu odluku o datumu i visini poskupljenja doneti Vlada.

EPS je u 2010. godini prebacio planirani stepen naplate, koji je u prošloj godini dostigao 95,13 odsto, ali ukupna dugovanja potrošača EPS-u i pored toga iznose oko 67,3 milijardi dinara, naveo je direktor Direkcije za distribucije električne energije EPS-a Životije Jovanović.

On je ponovio da domaćinstva u Srbiji EPS-u duguju 36,7 milijardi dinara, a da su dugovi privrede 30,6 milijardi dinara.

Najveći problem, kako je istakao, predstavljaju dugovi 200.000 domaćinstava koja imaju dug za struju veći od 50.000 dinara i ti dugovi čine 67,5 odsto ukupnih potraživanja od svih domaćinstava u Srbiji.

Jovanović je napomenuo da u privredi veliki problem predstavlja 0,14 odsto potrošača, koji EPS-u duguju više od polovine ukupnih dugova iz oblasti privrede, odnosno čak 15 milijardi dinara.

Predsednik udruženja toplana Srbije Milovan Lečić najavio je da toplane u Srbiji ovih dana očekuju drugu isporuku mazuta iz Robnih rezervi od oko 26.500 tona, pored prethodne isporuke koja je iznosila oko 27.000, što bi trebalo da doprinese uspešnom okončanju ove grejne sezone.


Govoreći o naplati dugova toplana, Lečić je rekao da ukupna potraživanja toplana iznose 12 milijardi dinara, od kojih sedam milijardi duguju građani, a ostatak privreda i dodao da je najbolje rešenje za toplane i potrošače uvođenje naplate po utrošku, a ne kao što je to sada slučaj, plaćanje grejanja po metru kvadratnom stambene površine.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image