• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EBRD: U 2011. privredni rast od tri odsto

Evropska banka za obnovu i razvoj procenila je da će privredni rast u Srbiji u 2011. iznositi tri odsto, što je blago povećanje u odnosu na prethodnu, oktobarsku prognozu da će iznositi 2,9 odsto.

EBRD je u januarskom izveštaju povećala procenu rasta za 2010. na dva odsto sa 1,6 odsto, preneo je portal EurAktiv Srbija (www.euractiv.rs).

Srbija je jedna od zemalja jugoistočne Evrope u kojoj se sprovode mere fiskalne konsolidacije što, kako se navodi, kratkoročno usporava privredni rast, ali poboljšava izglede za budućnost.

Kako se navodi u januarskoj prognozi, Srbija će, kao i Bosna i Hercegovina i Makedonija, imati koristi od tražnje metala na svetskom tržištu, a dodatni podsticaj za privredni rast biće program razvoja infrastrukture.

Sve zemlje Zapadnog Balkana će, prema proceni EBRD-a, zabeležiti privredni rast. Najveći rast od 3,2 odsto imaće Makedonija, Crna Gora 3,1 odsto, Bugarska i Albanija po 2,6 odsto, Bosna i Hercegovina 2,2 odsto, a Rumunija 1,1 odsto.

Privredni rast Zapadnog Balkana će, međutim, sa 1,9 odsto biti sporiji nego u drugim tranzicionim regionima. U srednjoj Evropi i Baltičkim zemljama iznosiće 3,2 odsto, u istočnoj Evropi i na Kavkazu četiri odsto, u Turskoj pet odsto, Rusiji 4,6 odsto, Centralnoj Aziji 6,6 odsto. Prosečan privredni rast u svim tranzicionim zemljama iznosiće 4,2 odsto,

Ističe se da Bosna i Hercegovina i Srbija uspevaju da ispune programe sa Međunarodnim monetarnim fondom, dok je Makedonija dobila kredit predostrožnosti, što je novi finansijski instrument MMF-a.

Izvoz u vehini zemalja Jugoistočne Evrope brzo raste, kao i industrijska proizvodnja, zahvaljujući oporavku od dubokog pada u 2009, ali i povećane svetske tražnje.

Priliv direktnih stranih investicija u većini zemalja regiona i dalje je niži nego u 2009. godini, koja po tom indikatoru nije bila dobra.

Procenjeno je da je u Srbiji direktne strane investicije u 2010. bile na nivou 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, dok su u 2009. bile 4,4 odsto BDP. Budžetski deficit za 2010. procenjen je na 4,8 odsto, deficit tekućeg plaćanja na 9,6 odsto bruto domaćeg proizoda, a inflacija na 5,9 odsto.

Vlada Srbije je budžet za 2011. radila u skladu sa pretpostavkom da će privredni rast iznositi tri odsto, a inflacija 4,5 odsto uz moguća odstupanja od 1,5 procentnih poena.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image