• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF: Slab BDP Srbije, jaka inflacija

Prema najnovijim projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda, Srbija će u 2011. ostvariti skroman ekonomski rast od tri odsto, a imaće najveću inflaciju u regionu.

Najveći ekonomski rast u 2011. među zemljama zapadnog Balkana će, prema prognozi MMF, ostvariti Crna Gora od 4,5 odsto, nakon što je u 2010. ta zemlja zabeležila pad BDP od 1,8 procenata.

Za njom će slediti Albanija, sa projektovanim rastom BDP u ovoj godini od 3,2 odsto, u poređenju s prošlogodišnjim jačanjem od 2,6 procenata.

Makedenija i Bosna i Hercegovina će, kako očekuje MMF, u 2011. ostvariti ekonomski rast od po tri odsto. BDP Makedonije je prošle godine povećan 1,2 odsto, dok je Bosna i Hercegovina u 2010. ostvarila ekonomski rast od 0,5 procenata.

Najmanji rast BDP u 2011. među zemljama zapadnog Balkana će, prema prognozi MMF, zabeležiti Hrvatska od 1,6 procenata, posle prošlogodišnjeg slabljenja ekonomje te zemlje od 1,5 odsto.

Kad je reč o potrošačkim cenama, MMF očekuje da najveću inflaciju, od 4,4 odsto (po metodologiji MMF), u ovoj godini zabeleži Srbija, što će, ipak, biti manje od prošlogodišnjih 4,6 odsto (po EUROSTAT metodologiji inflacija je bila 10,3 odsto).

Rast potrošačkih cena u Makedoniji će u 2011. iznositi tri odsto (lane 1,9 odsto), Albaniji 2,9 procenata (3,4 odsto u 2010.), Bosni i Harcegovini 2,5 odsto (2,4 odsto) i 2,8 procenata u Hrvatskoj (1,9 odsto u 2010.).

MMF prognozira da će najniži rast potrošačkih cena u 2011, od jedan odsto, imati Crna Gora koja je i prošle godine zabeležila najnižu inflaciju među zemljama zapadnog Balkana - od svega 0,6 procenata.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image