• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Seki Sablić uručena nagrada za životno delo

Nagrada za životno delo "Dobričin prsten" za 2010. godinu uručena je sinoć glumici Jelisaveti Seki Sablić na velikoj sceni Ateljea 212.

Zamenik predsednika žirija teatrolog Jovan Ćirilov rekao je da je Sablićeva kao i svi pravi umetnici neponovljiva i neopisiva.

"Sve što je stvorila i stvara je tako složeno i istovremeno jednostavno. Svi njeni likovi - Mirjamkina Anđelka, Nušićeva Gina, Gogoljeva Korobočka, Molijerova Žoržeta, Sterijina Fema, Čehovljeva Sonja, Sofoklova Klitemnestra, ubedljivi su u svojoj raskošnoj raznolikosti i dokazanoj neobičnosti. Jelisaveta je umetnik koji misli, koji doživljava svet oko sebe u svojoj savršenoj nesavršenosti".", kazao je Ćirilov.

"Ona nije postala ni profesionalni kritičar društva, ali ni zabavljač koji teši savremenike. Pre bi se reklo da joj i humor odiše svešću o tome da društvo u kome živi ne bi moralo biti baš toliko nesavršeno. To uprošćeno zovemo društveno angažovanim umetnikom", ocenio je žiri.

Odluku o 26. laureatu najvišeg glumačkog priznanja doneo je žiri, koji su činili Vojislav Brajović (predsednik), Ćirilov, Svetlana Bojković, Nataša Ninković, Egon Savin, Jelica Stevanović i Nada Šargin.

Sablićeva je na kraju svečanosti zahvalila svojim roditeljima koji su joj svojom dobrotom pomogli da pronađe svoj svet, vremenu u kome se našla u Ateljeu 212 sa divnim glumcima i ljudima, sa kojima je "osvajala scenske slobode, razbijala stereotipe, uspostavljala svoju azbuku glume".

"Hvala vetrometini na kojoj sam se našla usred života, puna sumnji i nesigurna iz koje izlazim jača i samostalna, sa verom u publiku i sebe. Divno je danas biti ja", poručila je Sablićeva, iza koje je 76 pozorišnih uloga, 157 uloga u filmu i televizijskim serijama, 17 nagrada.

Nagrada "Dobričin prsten" sastoji se od zlatne kopije prstena barda srpskog glumišta Dobrice Milutinovića, koju izrađuje Zlatara Majdanpek i unikatne diplome na pergamentu, rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića.

Sastavni deo je i izdavanje monografije o dobitniku, koja će biti objavljena krajem godine.

Podršku dodeli nagrade pružili su Ministarstvo kulture Srbije i Sekretarijat za kulturu Beograda.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Smucalica

Krestavca najbolja! Sto volim kada zakresti, zena je unikatna! He,he, zaista je najbolja. Da je sretnem na ulici sve bih dala da je iznerviram da mi zakresti uzivo:D

Dejan

I neka je!!! Stvarno je nasa NAJBOLJA glumica!!! Gotivim je! Svaka uloga joj je odlicna,suze mi od smeha idu kad je gledam!!! Svaka joj cast!

Ivana

Bravo Seko ipak si ti legenda nasih filmova i serija,sve najbolje zelim jos puno lepih nagrada.

SERIJE