• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusi izjedoše sve srpske jabuke

Četiri petine izvoza srpskog voća ode u Rusiju, a sam izvoz jabuka je skočio 2,6 puta, na 107.000 tona.

Izvoz voća iz Srbije u 2010. godini, naročito svežeg, bio je dobar, uz veliki rast plasmana jabuka, naročito na rusko tržište, izjavila je danas Tanjugu Evica Mihaljević iz asocijacije "Plodovi Srbije".

"Izvoz jabuka iz Srbije lani je uvećan na oko 107.000 tona, što odavno nije zabeleženo", naglasila je Mihaljević. Srbija je 2009. godine stranim kupcima isporučila oko 40.000 tona jabuka.

I ostalo sveže voće "koje je zadovoljavalo kvalitet, izašlo je iz zemlje", rekla je Mihaljević, dodajući da se to pre svega odnosi na kruške, breskve, kajsije i trešnje.

Mihaljević je ukazala da je 80 odsto ukupnog izvoza svežeg voća iz Srbije u 2010. godini "otišlo" za Rusiju i istakla da se "unazad tri godine primećuje da isporuke ide usporeno, ali sigurno i u zemlje Evropske unije (EU)".

"Zamrznuto voće iz Srbije izvozi se u 23 zemlje, racunajući i EU", dodala je Mihaljević.

Osim jabuka, izvoz ostalih vrsta voća u 2010. bio je na nivou prethodne godine ili nešto malo manji, rekla je Mihaljević, navodeći kao primer trešnje čiji je izvoz u 2009. bio oko 3.000 tona, a u 2010. za oko 100 tona manji, odnosno 2.900 tona.

Zavidni rezultati u izvozu jabuka, iako "rod nije bio maksimalan prošle godine", ostvareni su zahvaljući zalihama od pretprošle godine koje su sačuvane po ULO hladnjačama (ultra nisko kiseonička tehnologija - "Ultra Lou Oxygen" ), ukazala je Mihaljević.

U našoj zemlji ima dosta standardnih hladnjača, ali ULO hladnjača u Srbiji trenutno ima svega 12 ili 13, dodala je ona.

Takvi rezultati dokazali su neophodnost povećanja broja ULO hladnjača u našoj zemlji "kako bismo mogli nešto da sačuvamo i ispoštujemo kontinuitet u izvozu", rekla je Mihaljević, ističući važnost takvog načina skladištenja ne samo voća, već i povrća.

Kada je reč o izvozu povrća, Mihaljević je upozorila da "mi još imamo mnogo veći uvoz povrća, nego izvoz", zbog čega će "Plodovi Srbije" uz pomoć Ministarstva poljoprivrede i Privredne komore Srbije, kako je najavila, u sledećem periodu raditi na intenziviranju te vrste proizvodnje, kao i na povećanju stepena organizovanja proizvođača.

"Ne kažem da mi ne treba da uvozimo, trgovina je slobodna..., ali treba da nastojimo da bar deo povrća koje uvozimo, a nije ekstra rano povrće iz staklenika, supstituišemo domaćom proizvodnjom", rekla je ona, uz opasku da je "šteta da uvezemo 58.000 tona povrća, a izvezemo mnogo manje".

"Naše povrće ima prepoznatljiva organoleptička svojstva, što treba iskoristiti da aktiviramo tu proizvodnju, jer je ona za sada, naročito na području južne i centralne Srbije, dosta usitnjena", navela je Mihaljević.

Kao povrće koje ima perspektivu za izvoz na rusko tržište, Mihaljević je navela paradajz, krastavac, papriku, salatu, crni i beli luk, odnosno "sve ono što standardno imamo naviku da gajimo".

Za unapređenje domaće proizvodnje voća i povrća, podizanja konkurentnosti i nuđenje "dobrog i sigurnog kvaliteta", pored povećanja broja ULO hladnjaca, udruživanja u kooperative ili zadruge, uvođenja HAC CP i "Global Gap" standarda, neophodno je i donošenje pravilnika o otkupu i otkupnim mestima, shodno Zakonu o bezbednosti hrane, rekla je Mihaljević.

"Neophodno je da se zna ko skuplja taj višak, ko ima prava i kakve uslove treba da ima, kako bismo, ukoliko je potrebno, mogli da uđemo u trag svakoj robi", naglasila je ona, dodajući da se na taj način smanjuje i sivo tržište.

Udruženje hladnjačara iniciralo je još ranije kod Ministarstva trgovine i usluga i Ministarstva poljoprivrede izradu tog pravilnika, ali se čekao Zakon o trgovini, rekla je Mihaljević, ocenjujući da bi bilo realno da u 2011, pošto je pomenuti zakon već stupio na snagu, i taj segment bude regulisan.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image