• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada se ponovo zadužuje - da vrati dug

Vlada je predložila Skupštini Srbije usvajanje novog zaduživanja kod komercijalnih banaka od 400 miliona dolara, zbog duga i deficita.

Reč je o Predlogu zakona o zaduživanju Srbije kod "Societe generale" banke, uz garanciju Svetske banke, a koji je Vlada Srbije u skupštinsku proceduru uputila 28. januara.

Republika Srbija će se zadužiti za kredit u evrima u protivvrednosti iznosa do 400 miliona američkih dolara, uz garanciju Svetske banke, a za finansiranje budžetskog deficita i refinansiranje duga, piše u tom zakonskom predlogu.

Period otplate je 72 meseca, otplata glavnice je jednokratna po isteku trajanja kredita, kamatna stopa je jednaka zbiru šestogodišnjeg swap-a za evro i fiksne kamatne marže od jedan odsto, a fiksna jednokratna naknada u visini od 0,50 odsto od iznosa kredita.

Banka "Societe Generale" dala je najpovoljniju ponudu za kreditiranje, a odabrana je primenom kriterijuma najniže ponuđene cene koja je izražena kroz internu stopu prinosa i jednaka je zbiru šestogodišnjeg swap-a za evro (koji će biti fiksiran dva dana pre potpisivanja ugovora o kreditu), fiksne kamatne marže i fiksne jednokratne naknade.

Zanimljivo je da šestogodišnja swap rata nije standardna, pa se ne može lako proveriti, a da su kamatne stope na petogodišnji i sedmogodinji swap na dan 1.februar 2011. godine bile 2,85 odsto i 3,17 odsto, prema swap-rates.com.

Skupština Srbije poslednji put je usvojila zakone koji se odnose na zaduživanje države 23. novembra.

Srbija se tada kod deset komercijalnih banaka zadužila za 250 miliona evra kako bi pokrila manjak u državnoj kasi.

Reč je o zaduživanju kod KBC banke, Nove kreditne banke Maribor, Eurobanke EFG, Vojvođanske banke, Hipo Alpe Adrija banke i Erste banke, zatim kod banaka Inteza, Unikredit, Rajfajzen i Sosijete ženeral.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image