• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zadužujemo se "jer je povoljan trenutak"?

Ranije najavljeno kao "poslednji korak", zaduživanje obveznicama u Ministarstvu finansija sada obrazlažu trenutnim "velikim interesovanjem investitora". Ukoliko pare dođu da domaćeg deviznog tržišta moguć je rast vrednosti dinara.

Odluka o prodaji državnih obveznica u evrima doneta je na osnovu procene da je to korisno za državu jer su strani investitori zainteresovani za te dugoročne hartije od vrednosti, rečeno je danas Beti u Ministarstvu finansija.

Dodatni razlog što se država odlučila da na dve aukcije u februaru proda obveznice ukupne nominalne vrednosti 400 miliona evra je obezbeđivanje novca za finansiranje budžetskog deficita na duži rok.

Prva aukcija državnih kartija u vrednosti u evrima zakazana je za 9.februar kad će na prodaju biti ponuđene pedesettronedeljne (371 dan) diskontne obveznice ukupne nominalne vrednosti 200 miliona evra.

Za 14. februar zakazana je aukcija petnaestogodišnjih kuponskih obveznica u vrednosti 200 miliona evra koje će biti isplaćivane polugodišnje, po stopi od 5,85 odsto.

Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović je, predstavljajući budžet za 2011. godinu izjavila da je emitovanje evroobveznica poslednji korak za koji će se država odlučiti, ali da je stanje na finansijskom tržištu trenutno povoljno za prodaju tih vlasničkih papira zbog velike zainteresovanosti stranih investitora i pada kamata.

Do sada se država nije zaduživala prodajom dugoročnih hartija od vrednosti u evrima, a prva aukcija zapisa indeksiranih u evrima bila je 29. decembra 2010. godine kad su prodati svi ponuđeni šestomesečni zapisi ukupne vrednosti 21 milijardu dinara po godišnjoj prinosnoj stopi od 5,25 odsto.

Kako je prodaja državnih zapisa indeksiranih u evrima izazvala je jačanje domaće valute, jer su učesnici na finansijskom tržištu podavali devize da bi obezbedili dinare za kupovinu tih hartija od vrednosti, tako bi sada i prodaja obveznica u evrima mogla da utiče na smirivanje, pa čak i obaranje deviznog kurs, ukoliko se strani investitori odluče za kupovinu.

Od početka 2011. godine povećano je interesovanje za kupovinu kratkoročnih dinarskih državnih zapisa, a na današjoj aukciji prodati su svi ponuđeni tromesečni zapisi ukupne nominalne vrednosti tri milijarde dinara, po godišnjoj kamatnoj stopi od 13,50 odsto.

Prema planu Uprave za javni dug Ministarstva finansija u prvom tromesečju ove godine na prodaju će biti ponuđeni zapisu ukupne vrednosti 97 milijardi dinara.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image