• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Državi ostaje 27,5 odsto Telekoma Srbija

U postupku prodaje 51 odsto kapitala u Telekomu Srbija, po minimalnoj ceni od 1,4 milijardi evra, kupcima će biti ponuđeno 31 odsto državnog vlasništva i 20 procenata udela grčke kompanije OTE, rečeno je danas Tanjugu u vladi Srbije.

Kako je objašnjeno, država će u tom postupku prodati svojih 31 procenat, od ukupno 58,5 odsto u Telekomu Srbija.

Bord direktora kompanije OTE obavestio je Vladu Srbije da je doneo odluku da u procesu prodaje dela akcija Telekoma Srbije, proda svoj udeo od 20 odsto akcija po minimalnoj ceni koju je vlada odredila za 51 odsto akcija od 1,4 milijardi evra, kažu u vladi.

Građanima je besplatno podeljeno 15 procenata akcija, a ostatak od 6,5 odsto podeljen je sadašnjim i bivšim radnicima Telekoma Srbija.

Ukoliko se uspešno sprovede prodaja Telekoma Srbija, državi će ostati 27,5 odsto udela u kapitalu tog preduzeća, a od prodaje 31 odsto akcija srpski budžet prihodovaće najmanje 840 miliona evra, ako se prodaja obavi po minimalnoj ceni.

Tendersku dokumentaciju do sada su otkupile kompanije Dojče telekom, Frans telekom, Telekom Austrija, Amerika mobil, Veder investments, Turksel i Vimpelkom (Vimpelcom), a rok za dostavljanje obavezujućih ponuda ističe 21. marta.

U slučaju da bude dostavljeno više ponuda, biće organizovana javna aukcija pred TV kamerama i novi većinski vlasnik Telekoma Srbija biće ona kompanija koja ponudi najvišu cenu, a ukoliko stigne samo jedna ponuda, onda će biti vođeni direktni pregovori Vlade Srbije sa tom kompanijom.

Tender za prodaju dela Telekoma "Srbija" raspisan je 20. oktobra prošle godine, a rok za dostavljanje obavezujućih ponuda bio je 21. februar koji je produžen do 21. marta.

Po isteku roka, Vlada Srbije trebalo bi da zakaže javnu aukciju pred televizijskim kamerama, kao i kada se prodavala kompanija "Mobi 63" (bivši Mobtel) u julu 2006. godine.

Kompanija "Mobi 63" prodata je na javnoj aukciji za 1,513 milijardi evra norveškom Telenoru, jer je Telekom Austrija odustao i to je do sada najveća direktna strana investicija u Srbiji.

Prema kompanijskim podacima, Telekom Srbija je 2009. godine imao oko 3,2 miliona korisnika fiksne telefonije i ostvario je profit od 13,3 milijarde dinara, dok na tržištu mobilne telefonije zauzimao 60 odsto sa oko 5,9 miliona korisnika.

Telekom "Srbija" poseduje i telekomunikacione kompanije "Mtel" u Crnoj Gori i "Telekom Srpske" u Republici Srpskoj, a cela Telekom Srbija grupa imala je 2009. godine ukupno 7,7 miliona korisnika mobilne telefonije i 3,4 miliona korisnika fiksne telefonije, kao i oko 485.000 korisnika Interneta.

Proces prodaje akcija Telekoma Srbija trebalo bi da bude završen do kraja leta, jer je najmanje od četiri do pet meseci potrebno da budući kupac obezbedi svu potrebnu dokumentaciju i dozvole i da uplati novac.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image