• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hleb "Sava" ipak ne poskupljuje

Ministarstvo trgovine dogovorilo se danas sa Unijom pekara da cena hleba “Sava” ostane na maksimalnom nivou od 44 dinara.

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević je nakon sastanka s predsednikom Unije pekara Srbije Zoranom Pralicom rekao novinarima da bi Uredba o proizvodnji hleba "Sava" od brašna T-500, a koja važi do 31. marta, trebalo da bude produžena za još šest meseci.

"Ta uredba je pomogla da u prethodnim mesecima cena hleba ostane stabilna", kazao je Milosavljević i dodao da bi produžetak uredbe bio "značajan i za pekare i za građane Srbije".



Podsetio je da "ta uredba obavezuje pekare da 40 odsto od dnevne proizvodnje hleba prave tip 'Sava', ta uredba ograničava maržu na 9,14 odsto za tu vrstu hleba, rok plaćanja pekarima je 20 dana i maksimalna remintenda je pet odsto".

Milosavljević kaže da je dogovoreno da se pekarima isporuči još jedna količina pšenice od predviđenog kontingenta od 100.000 tona iz Robnih rezervi.

On je podsetio da je uredba obavezala pekare da 40 odsto dnevne proizvodnje mora biti od brašna T-500, gde je marža ograničena na 9,14 odsto, rok plaćanja na 20 dana, a maksimalna remitenda na pet odsto.

Milosavljević je naveo da je "svestan da je mnogim građanima cena hleba visoka, ali da je to realnost trenutka".

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica rekao je da je danas razgovarano o tome da se iz robnih rezervi pekarima za robnu pozajmicu isporuči 50.000 tona pšenice, što je dovoljno za oko 30.000 tona brašna.



"Akcija (za pravljenje hleba od brašna iz robnih rezervi) dobrovoljna je, ali prema informacijama sa terena, zainteresovanost za pravljenje hleba po većoj ceni, od 44 dinara a ne 38 za veknu, sada je veća nego što je bila", kazao je Pralica.

Milosavljević je rekao da će sve predloge izneti vladi naredne sedmice posle dodatnih razgovora sa pekarima na kojima će pokušati da u proizvodnju hleba od pšenice iz robnih rezervi uključi što više njih.

Unija pekara Srbije najavila je juče da bi do kraja meseca vekna belog hleba u proseku mogla da poskupi na 55 dinara, sa sadašnjih 38, odnosno 44 dinara.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image