• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počeo proces digitalizacije televizije

Prva faza izgradnje mreže za digitalno emitovanje televizijskog signala u Srbiji vredna više od 12 miliona evra počela je danas na Avali kod Beograda.

Ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić kazala je novinarima da će se prvi deo izgradnje finansirati sa 10,5 miliona evra iz predpristupnih fondova EU (IPA) dok je 20 odsto investicija Srbije.

Planirano je da digitalno emitovanje televizijskog signala u Srbiji počne 4. aprila 2012. godine, kazala je Matićeva i dodala da će to omogućiti bolji kvalitet slike, zvuka i uvođenjenja novih usluga.

Matićeva je kazala da je rok za emitovanje digitalnog signala usklađen sa rokovima koje je propisala EU.

Ona je dodala da je za celokupan posao digitalizacije, koji uključuje izgradnju čitave mreže i naknade za postavljanje dekodera za oko 300.000 domaćinstava u Srbiji koja primaju socijalnu pomoć potrebno dodatnih 50 do 70 miliona evra.



Matićeva je kazala da još nije doneta odluka o načinu raspodele frekfencijskog spektra koji će biti oslobođen prelaskom na digitalno emitovanje signala, ali da će to biti rešeno i usklađeno sa pravilima koje će doneti EU.

Šef delegacije EU Vensan Dežer kazao da će digitalizacija televizijskog signala omogućiti svim građanima Srbije da pored kvalitetnije slike dobiju mogućnost izbora titlova snimanja programa što će im "ulepšati i olakšati život".

On je rekao da je izgradnja mreže počela na vreme, što bi trebalo da omogući početak digitalizacije u predviđenom roku.

Pomoćnica ministarke za telekomunikacije Irini Reljin je kazala da će od sredstava EU, u okviru prve faze, biti obezbeđena oprema za 55 digitalnih predajnika, ali da će za pokrivanje cele teritorije Srbije morati da se nabavi mnogo više predajnika.

Ona je kazala da je od tog novca za opremu izdvojeno osam milioa evra, a 2,5 miliona evra za konsultanske usluge.

Strategijom za prelazak na digitalno emitovanje televizijskog signala predviđeno je da Srbija na digitalnu televiziju pređe 4. aprila 2012. godine, da bi se uskladila sa rokom kada će to učiniti zemlje EU i regiona. Rok koji je postavila Međunarodna telekomunikaciona unija ističe 2015. godine.

Digitalizacija bi trebalo da omogući kvalitetniju sliku, povećanje broja programa koji se mogu emitovati kroz isti frekvencijski opseg i uvođenje dodatnih usluga, poput titlova, odloženog gledanja programa i elektronske trgovine.

Za prijem digitalnog signala potrebni su televizori koji mogu to da podrže ili takozvan i setap boksovi koji omogućavaju prijem digitalnog signala na starim televizorima. Građanima koji imaju satelitsku ili kablovsku televiziju takvi uređaji neće biti potrebni.

Strategija je usvojena 2009. godine. Nacrt Pravilnika o prelasku na digitalnu televiziju je završen i sada se čekaju odgovor na primedbe Republičke radiodifuzne agencije.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image