• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gas poskupljuje, ali posle grejne sezone

Cena gasa ostaje ista do kraja grejne sezone. Srbija i Slovačka sporazumno grade gasovod od Aleksandrovca preko Novog Pazara do Tutina.

Gas u Srbiji neće poskupeti do kraja grejne sezone, dok će odluka o eventualnom poskupljenju struje biti doneta do 1. marta, rečeno je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Ministar energetike Petar Škundrić izjavio je da bi Vlada Srbije trebalo da do 1. marta donese odluku o eventualnom poskupljenju struje.

"Vlada će do tog roka razmotriti predlog Agencije za energetiku i zahtev Elektroprivrede Srbije o poskupljenju", rekao je Škundrić.

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je da to preduzeće nije podnelo zahtev za poskupljenje gasa, jer Vlada Srbije u ovom trenutku ne želi da razgovara o poskupljenju.

Bajatović je objasnio da je namera da se sačeka kraj grejne sezone kako bi što manje bila opterećena domaćinstva i mala privreda, a posle toga će verovatno morati da dođe do poskupljenja gasa u Srbiji.

Direktor "Srbijagasa" je ponovio da je cena gasa za tarifne potrošače u Srbiji trenutno 20 odsto niža od realne cene i da zbog toga mora doći do poskupljenja tog energenta.

Srbija i Slovačka grade gasovod od Aleksandrovca do Tutina

Ministar rudarstva i energetike Srbije Petar Škundrić potpisao je danas sa ministrom privrede Slovačke Jurajem Miškovim Poseban sporazum o saradnji dve zemlje u oblasti energetike i rudarstva, koji podrazumeva izgradnje gasne mreže od Aleksandrovca preko Novog Pazara do Tutina.

Izgradnje tog gasovoda vredna je oko 45 mliona evra, a projekat će biti realizovan kroz direktnu saradnju Javnog preduzeća "Srbijagas" i Slovačkog konzorcijuma, pod vođstvom kompanije "Jurofrejm", rečeno je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.



Ocenjujući da su politički odnosi Srbije i Slovačke na najvišem nivou, ministar Škundrić je istakao da je potpisivanje sporazuma u oblasti energetike nastavak uspešne privredne saradnje dve zemlje koja je definisana protokolom iz 2009. godine.

Škundrić je istakao da će izgradnja gasovoda na trasi Aleksandrovac-Novi Pazar-Tutin trajati dve godine, a da bi odgovarajući ugovor mogao biti potpisan krajem ove godine.

On je najavio da je moguća saradnja između Srbije i Slovačke i po pitanju drugog podzemnog skladišta Banatski Itebej i u oblasti obnovljivih izvora energije i ocenio da će izgradnja ovog gasovoda obezbediti tom delu Srbije mogućnost snabdevanja gasom kao čistim enegentom i zadovoljenje potreba građana i privrede.

Miškov je ocenio da je ovaj sporazum tek početak razvijanja čvrstih privrednih odnosa dve zemlje.

On je dodao da postoje velike mogućnosti za privrednu saradnju Srbije i Slovačke i da ta zemlja, koja beleži dvocifren privredni rast može Srbiji da ponudi značajna iskustva iz oblasti privrede.

(agencije/MONDO)



Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image