• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lisovolik: Reforme bole, ali nema druge

Nema alternative politički bolnim strukturnim reformama, ako Srbija želi da bude konkurentna privreda u okviru EU, poručio je stalni predstavnik MMF u Beogradu uz podršku daljem ograničenju plata iz državne kase.

Predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Bogdan Lisovolik je u autorskom tekstu za novi broj ekonomskog biltena "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT) rekao da je "na kreatorima politike da istraju u obuzdavanju rasta zarada i završe strukturne reforme".

Lisovolik je naveo da su ključni izazovi kojima Srbija tek treba da se pozabavi: nerazvijeno tržište rada, zaduženost pravnih lica, rast inflacije, slaba kapitalna potrošnja, nedostatak dugoročnih ograničenja javne potrošnje i spore strukturne reforme.

Komentarišći rezultate trogodišnjeg aranžmana Srbije sa MMF-om, koji ističe u aprilu ove godine, on je ocenio da je kratkoročni deo programa koji se odnosi na upravljanje krizom bio uspešan, za razliku od strukturnih mera za jačanje dugoročne ekonomske fleksibilnosti i rasta.

Lisovolik je kao pozitivnu izdvojio činjenicu da recesija u Srbiji nije bila tako duboka kao u regionu, da strane banke nisu smanjile kreditnu aktivnost, deprecijacija (pad) kursa pomogla je ponovnom uspostavljanju konkurentnosti, dok je kontrola troškova u budžetu bila delotvorna u pogledu deficita.

Predstavnici Misije MMF-a sutra stižu u Beograd, a već od četvrtka, 10. februara, počinju zvanični razgovori sa predstavnicima Vlade Srbije povodom sedme, posljednje revizije stendbaj-aranžmana vrednog 2,9 milijardi evra.

Na konferenciji za novinare povodom novog broja MAT-a, ekonomski stručnjaci koji pišu za ovaj magazin, istakli su da je novo povećanje izdataka budžeta, koje traže sindikati prosvetnih radnika i policajaca, "van pameti", jer bi razorilo ekonomiju Srbije.

Povećanje zarada za 25, odnosno 40 odsto, koliko traže sindikati značilo bi narušavanje fiskalnih pravila i predstavljalo pretnju da bude okidač za nove štrajkove zaposlenih u ostatku javnog sektora, naveli su ekonomisti.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image