• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brašno poskupelo i to preterano

Cene brašna su u poslednje dve nedelje povećane od 13 do 30 odsto, javljaju trgovine, a stručnjaci kažu da poskupljenje ne bi trebalo da bude toliko drastično.

Poskupljenje brašna u Srbiji je neminovno ali u ovom trenutku nema razloga za drastičan rast njegove cene, izjavio je danas Tanjugu direktor "Žitovojvodine" Sima Matić, napominjući da tog proizvoda ima dovoljno na domaćem tržištu.

"Nije mi poznato da ima nestašice brašna, pogotovo ne u Beogradu koji ima mnogobrojne snabdevače za svoje industrijske pekare i ostale potrošače, pa ukoliko se to sporadično i desilo, uzrok može da bude samo u problemima između trgovinskih kuća i proizvođača", rekao je Matić.

Ističući da brašno, kao jedan od proizvoda na tržištu, mora da poskupi ali "realno i prirodno", on je istakao da to neminovna posledica poslovnog ambijenta u kojem je voda (u Novom Sadu) skuplja 30 odsto, električna energija treba da poskupi 20 procenata, gorivo stalno poskupljuje, a i "država nam je preskupa".

Zbog čega bi od "takvog običaja" bilo izuzeto brašno kao proizvod koji, uprkos poskupljenjima njegovih proizvodnih imputa, nema subvenciju države, rekao je Matić i napomenuo da je sadašnja visoka cena pšenice samo jedan od uzroka relativno visoke cene brašna, ali koja ipak "ne pokriva" to učešće hlebnog žita u troškovima proizvodnje.

Prema cenovniku koji je Tanjugu dostavio “Merkator”, nove maloprodajne cene brašna tipa 400 kreću se od 56,9 dinara za kilogram trgovačke marke "merkator", do 60,58 dinara po kilogramu za brašno "Žitoprodukta".

Prema novom cenovniku, poskupeo je i šećer dobavljača "Te-to" iz Sente, za 7,5 odsto i sada se kreće od 97,9 do 100,9 dinara po kilogramu, u zavisnosti od vrste prodajnog objekta.

Šećera i brašna ima u prodajnim objektima "Merkatora-S" i u toj firmi ističu da, uprkos problemima u nabavci, nastoje da obezbede dovoljne količine svih proizvoda za redovno snabdevanje potrošača.

Nove cene brašna u "Super Veru" iznose 55,9 dinara za kilogram tipa T 500, a za kilogram brašna T 400 70 dinara, dok je kilogram šećera 89 dinara.

U prodavnicama "Tempo ekspresa" kilogram brašna T 500 košta 43,9 dinara, dok kilogram šećera trgovačke marke "premija" iznosi 83,9 dinara.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image