• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tri nove fabrike u Nišu

U Nišu je danas najavljen početak izgradnje tri nove fabrike - francuske kompanije "Sažem", južnokorejske "Jure" i italijanskog "Dajteka", u kojima će posao naći 900 novih radnika.

Gotovo celokupna proizvodnja biće namenjena za izvoz.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić je u industrijskoj zoni Donje Međurovo potpisao ugovor sa kompanijom "Sažem" o izgradnji nove fabrike elektronske opreme vredne oko 3,3 miliona evra, gde će se zaposliti 203 radnika.

Kompanija "Sažem" je u prošloj godini imala promet od 1,2 milijarde evra, a u novoj fabrici u Nišu, u kojoj proizvodnja treba da počne krajem ove godine proizvodiće se električna brojila, televizijski dekoderi i drugi elektronski uređaji, naveo je Dinkić i napomenuo da će oko 70 odsto ukupne proizvodnje biti namenjeno za izvoz, i to najviše u Rusiju i zemlje centralne Evrope.

Prema podacima Minsitarstva ekonomije "Sažem" će dobiti podsticaje u iznosu od 8.000 evra po svakom radnom mestu, a vrednost ukupne investicije u fabriku iznosiće oko 3,3 miliona evra.

Dinkić je potpisao ugovor o podsticajima sa južnokorejskom kompanijom Jura, koja će u aprilu početi da gradi treću fabriku u Srbiji i zaposliti 300 ljudi. Očekuje se da ona bude završena u septembru, a da proizvodnja započne do kraja godine.

Južno korejska "Jura" ima već otvorenu fabriku u Rači koju je kupila od Zastave elektro i zaposlila oko 1.200 ljudi, a u Nišu je u toku izgradnja druge fabrike koja će zaposliti 1.500 ljudi i proizvodiće autokablove.

Ukupna vrednost investicije u treću fabriku "Jure" iznosi osam miliona evra

Dinkić je rekao da će nova fabrika "Jura Eltek" kupovati bakar od RTB Bor. U novoj, trećoj po redu fabrici, proizvodiće najkvalitetnije kablove koje će izvoziti za fabriku "Hjundai" u Slovačkoj za proizvodnju automobila.

Prema njegovim rečima, kompanija "Jura" je postavila "domaći zadatak" ostalim investitorima jer će samo za godinu dana izgraditi tri fabrike u Srbiji.

Na lokaciji buduće bescarinske zone u Donjem Međurovu danas je položen kamen temeljac za izgradnju fabrike komponenti za automobile italijanskog "Dajteka", koji će zaposliti 403 nova radnika, a vrednost te investicije iznosi oko 13,3 miliona evra.

Dajtek će biti jedan od glavnih dobavljača delova za fabriku "Fijat" u Kragujevcu a izvoziće i delove za grupaciju "Reno". Ostali kupci biće iz grupacija "Folksvagen" i "Dženeral motors".

Preko programa ministarstva ekonomije za privlačenje investicija koji administrira Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), "Dajtek" će dobiti podsticaje u iznosu od 10.000 evra po jednom novom radnom mestu.

U obraćanju zvanicama, Dinkić je naglasio da je na teritoriji grada Niša u toku realizacija 17 novih domaćih i stranih investicija, ukupne vrednosti oko 100 miliona evra, gde će radna mesta naći 6.000 ljudi.

To je veliki pomak u zapošljavanju jer je u Nišu bez posla oko 35.000 ljudi.

On je napomenuo da, osim tri danas prisutne kompanije, i italijanski "Beneton" spada u četiri najznačajnije kompanije međunarodnog značaja koje investiraju u Nišu.

Osim Kragujevca, koji će biti centar autoindustrije u Srbiji i Niš postaje drugi po značaju grad u republici koji je do sada privukao najveće investicije stranih ulagača, naglasio je Dinkić.

On je dodao da je dolazak tako velikog broja investitora u Niš za nepunih godinu dana rezultat dvostruko većih podsticaja koje je izdvojila Vlada Srbije.

Dinkić je početkom ovog meseca rekao da jedan evro podsticaja države domaćim i stranim investitorima znači osam evra prihoda u budžetu.

On je neveo da je Srbija od 2006. godine sa oko 85 miliona evra podsticajnih sredstava subvencionisala 151 projekat, čija je izgradnja omogućila otvaranje oko 22.800 novih radnih mesta, a prosečan iznos podsticaja iznosio je 3.400 evra.

Ukupna sredstva za državne podsticaje ove godine iznose oko tri milijarde dinara u budžetu Srbije, rekao je Dinkić.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image