• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Čista energija" Drine kablom do Italije

Elektroprivreda Srbije i italijanska kompanija "Seći energija" gradiće hidroelektrane na srednjoj Drini u vrednosti od oko 820 miliona evra.

Ministar energetike Srbije Petar Škundrić je rekao da je plan da se izgrade hidroelektrane kapaciteta većeg od 300 megavata, kao i da je srednji tok Drine jedan od najboljih hidropotencijala u Srbiji.

Struja iz tih hidroelektrana na Drini prenosila bi se preko Srbije i Crne Gore, a zatim podvodnim kablom u Jadranskom moru, do Italije.

Protokol su potpisali generalni direktor EPS-a Dragomir Marković i predsednik "Seći energije" Gaetano Makaferi, u prisustvu ministra rudarstva i energetike Srbije Petra Škundrića, ministra ekonomskog razvoja Italije Paola Romanija i ambasadora Italije u Srbiji Armanda Varikija.



Škundrić je posle potpisivanja ocenio da će realizacija projekta hidroelektrana na srednjoj Drini doprineti proširenju dosadašnje dobre ekonomske saradnje između Srbije i Italije.

On je dodao da su projekti iz oblasti energetike, koji treba da budu ostvareni u saradnji sa italijanskim partnerima, najveći regionalni projekti za dobijanje čiste energije, koji su od strateškog interesa za ovaj region.

"Zajednički projekti koji treba da budu realizovani u saradnji sa italijanskim i partnerima iz Republike Srpske koncipirani su kao parkovi "čiste energije" i neće biti na štetu građana i prirode", rekao je Škudrić.



Ministar Italije Romani ocenio je da je to samo početak plodne saradnje između Srbije i Italije i dodao da je planirano da električna energija iz tih hidroelektrana podvodnim kablom stiže u Italiju.

Cilj je da se u Italiji do 2020. godine troši oko 17 odsto struje iz obnovljivih izvora energije, što znači da je potrebno da se za više od dva puta poveća proizvodnja "čiste energije", objasnio je Romani.

Izgradnja HE na srednjoj Drini samo je deo zajedničkih projekta koji u oblasti energetike treba da budu ostvareni u saradnji sa Italijom.

U planu je izgradnja 10 hidroelektrana na reci Ibar ukupne snage 103 megavata, čija je vrednost 285 miliona evra, za koje je osnovano zajedničko srpsko-italijansko preduzeće, kao i projekti iz oblasti obnovljivih izvora energije.

Ukupna vrednost projekata na srednjoj Drini i Ibru prelazi milijardu evra, rekao je generalni direktor EPS-a i dodao da se radi na bržem uključivanju partnera iz Republike Srpske u taj posao.

Makaferi je istakao da bi izgradnja hidroelektrana na Ibru mogla da počne u prvoj polovini 2012. godine, a da bi proizvodnja struje u tim hidroelektranama mogla početi već 2015.

On je objasnio da će i Republika Srpska imati koristi od zajedničkih projekata na srednjoj Drini, i to od podsticaja koje daje italijanska vlada za prozvodnju struje iz obnovljivih izvora.

Snage tri hidroelektrane koje treba da budu izgrađene na srednjoj Drini iznosiće više od 300 megavata, a strateški partneri u oblasti proizvodnje električne energije iz Italije, Srbije i Republike Srpske, koji će realizovati te projekte su preduzeće "Seći Energia", EPS i Elektroprivreda RS.

Između Vlada Srbije, Italije i Republike Srpske već je potpisano nekoliko sporazuma o saradnji za korišćenje hidropotencijala reke Drine, "koji se smatra jednim od najplemenitijih hidropotencijala za proizvodnju čiste energije u Evropi."

EPS i Elektroprivreda RS potpisale su prošle godine sporazum o saradnji na izradi tehničke dokumentacije za izgradnju hidroelektrana na srednjoj Drini na potezu od Bajine Bašte do Zvornika.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image