• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF nastavlja saradnju sa Srbijom

Vlada Srbije i Misija MMF-a zajednički su ocenili danas, na početku dvonedeljnih razgovora, da su do sada sve revizije bile uspešne i da je neophodno uspostavljanje čvrste fiskalne discipline.

Zajednička ocena je i da povećanje zarada zaposlenih u Srbiji moraju biti u skladu sa dogovorenom budžetskom i ukupnom ekonomskom politikom zemlje.

Mimo saopštenog, agencija Tanjug saznaje da su i predstavnici MMF-a danas bili malo zatečeni događajima na političkoj sceni Srbije, odnosno smenom vicepremijera Mlađana Dinkića, ali da su jasno stavili do znanja da oni saradnju sa Srbijom nastavljaju.

Tokom razgovora predstavnika Misije MMF-a s premijerom Mirkom Cvetkovićem, potpredsednikom vlade Jovanom Krkobabićem i ministrima finansija i rada i socijalne politike, Dianom Dragutinović i Rasimom Ljajićem, nagovešteno je da će se voditi razgovori o mogućnostima dalje saradnje sa tom međunarodnom finansijskom institucijom.

Premijer Cetković upoznao je danas predstavnike MMF-a sa aktuelnom ekonomskom situacijom u zemlji, ističući povodom pregovora sa predstavnicima sindikata zaposlenih u javnom sektoru, koji su u toku, da mogućnosti za popravljanje materijalnog položaja zaposlenih moraju biti u skladu sa dogovorenom budžetskom i ukupnom ekonomskom politikom.

Na sastanku je ocenjeno je da su do sada sve revizije bile uspešne i da su sagledani svi pokazatelji u vezi sa poslednjom revizijom aranžmana.

Tokom boravka misije MMF-a u Beogradu, vodiće se razgovori o mogućnostima dalje saradnje sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom, navedeno je u saopštenju.

Potpredsednik vlade Jovan Krkobabić i Jeger zajednički su konstatovali da je neophodno uspostavljanje čvrste fiskalne discipline, koja bi bila i najčvršća brana stvaranju novih socijalnih slučajeva kao proizvoda nepoštovanja fiskalnih obaveza.

Uspostavljanjem čvrste fiskalne discipline obezbedila bi se stabilnost, kako ekonomskog sistema tako i održiv sistem penzijskog i invalidskog osiguranja, ocenili su Krkobabić i Jeger.

Tokom sastanka Krkobabića sa delegacijom Misije MMF-a vođeni su razgovori o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Srbiji i primeni reformisanog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Šef misije MMF-a za Srbiju posebno je istako doslednost potpredsednika Krkobabića u realizaciji i primeni ovog Zakona i očuvanju dogovorenih principa penzione reforme.

U razgovoru je dotaknuta i mogućnost produženja aranžmana sa MMF-om.

Ministar Ljajić je sa delegacijom MMF-a razgovarao o novinama vezanim za pripremu i usvajanje novog zakona o socijalnoj zaštiti, paketu urgentnih mera za pomoć ugroženim kategorijama stanovništva u 70 najnerazvijenijih opština u Srbiji, kao i o aktima koje bi trebalo doneti kako bi se uskladile visine plata u javnim službama.

Jeger izrazio je zadovoljstvo što će se predlog novog zakona o socijalnoj zaštiti naći na dnevnom redu prolećnog zasedanja Skupštine Srbije.

Ministar Ljajić je istakao da će novim zakonom biti povećani iznosi novčane socijalne pomoći za najsiromašnije, kao i njen obuvat, što će, uz čitav niz novih usluga koje predviđa ovaj akt, obezbediti minimum socijalne sigurnosti u narednom periodu.

Ministar je informisao Misiju MMF-a i o realizaciji paketa urgentnih mera za 70 najnerazvijenijih opština istakavši da će zahvaljujući tom programu na projektima lokalnih samouprava biti uposleno više od 500 ljudi, uglavnom iz kategorije socijalno ugroženih građana.

Govoreći o usklađivanju visine zarada plata u javnim službama, ministar Ljajić je istakao da to pitanje mora biti sistemski rešeno i da za to postoje dva modela.

Jedan model je donošenje sveobuhvatnog zakona za sve javne službe, u kom bi do pojedinosti bile regulisane visine zarada u svim granama javnog sektora.

Drugo rešenje je donošenje krovnog zakona, na osnovu koga bi, po istim pravilima, visine zarada u javnim službama bile regulisane podzakonskim aktima za svaku delatnost ponaosob, navedeno je u saopštenju.

Zvanični razgovori srpskih vlasti sa misijom MMF-a povodom sedme, poslednje revizije stend-baj aranžmana, počeli su danas plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije u Beogradu.

Misija MMF boravi u Beogradu od 9. do 23. februara u okviru sedmog, poslednjeg kvartalnog razmatranja rezultata ostvarenih u sprovođenju stend-baj aranžmana.

Biće obavljeni razgovori s predstavnicima Srbije u vezi sa najnovijim fiskalnim, monetarnim i platnobilansnim kretanjima, ispunjenju kriterijuma izvršenja za kraj 2010. godine, kao i realizaciji ciljeva ekonomskog programa dogovorenog sa jednom od najvažnijih svetskih finansijskih institucija.

Razmatraće se, takođe, i pitanje jačanja okvira za naplatu i restrukturiranje dugova preduzeća, koji bi trebalo da bude utvrđen do kraja februara ove godine.

Srbiji je aranžmanom s MMF koji je potpisan u maju 2009, odobren zajam od oko tri milijarde evra za jačanje deviznih rezervi, od čega je do sada je iskorišćeno oko 1,51 milijardi evra.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image